Izraelski navijači kažnjeni zbog zviždanja za vrijeme minute šutnje

IZRAELSKI nogometni savez izrekao je navijačima Beitar Jerusalema zabranu prisustvovanja idućim dvjema utakmicama zbog zviždanja kojim su popratili minutu šutnje za ubijenog premijera Yitzhaka Rabina.

"Ovo je bio nepotreban ispad velikog broja, stotina, Bitarovih navijača naspram pitanja koje se smatra nacionalnim konsenzusom. Njihovo ponašanje udarac je našem postojanju kao demokratske države", stoji u priopćenju izraelskog saveza.

Prije početnog udarca u nedjeljnoj utakmici između Beitara i Maccabija iz Haife više od 2500 navijača odbilo je poštovati minutu šutnje sazvanu u čast Rabina, te su svojim postupkom, tvrde, protestirali protiv nasilja u izraelskom društvu i na sportskim terenima. Navijači su zviždali i pjevali pjesme kojima veličaju Rabinovo ubojstvo od strane židovskog ekstremista Yigala Amira, koji je doživotno zatvoren nakon što je premijera tri put upucao u leđa 4. studenog 1995. godine.

Za vrijeme jučer održanog saslušanja predsjednik kluba izrazio je svoje nezadovoljstvo odlukom Saveza. "Ovo je skandalozno. Nitko nije slavio postupak Yigala Amira. Navijači su pretjerali, ali nije riječ o zločinačkom činu", rekao je Eli Arazi.

Za jeruzalemski klub koji je poznat prema desničarskom opredjeljenju navija i aktualni premijer Ehud Olmert, koji je ipak osudio postupak navijača na tribinama.

P.V.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara