Janica Kostelić dostigla Tonya Sailera

LEGENDARNI skijaš i čelni čovjek Komisije za alpske discipline FIS-a Toni Sailer među prvim je čestitao Janici Kostelić na naslovu svetske prvakinje u spustu i ulasku u ekskluzivni klub.

Janica Kostelić je danas došla do sedmog zlata na svjetskim prvenstvima i Olimpijskim igrama, a prije hrvatske "Snježne kraljice" jedino je Austrijanac Sailer ostvario sličan podvig.

"Janica je fenomen, ne samo zbog osvojenih medalja, već i zbog činjenice da je pobijedila i ozljede i bolest. Ona je trenutno jedna od najvećih sportašica svijeta", kazao je 70-godišnji Sailer, koji je na Olimpijskim igrama 1956., te Svjetskim prvenstvima u Cortini dAmpezzo i Badgasteinu osvojio ukupno sedam zlatnih odličja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Janica je do Santa Caterine i današnjeg spusta bila u društvu Švicarki Erike Hess i Vreni Schneider, Francuskinje Marielle Goitschel i Šveđanke Pernille Wiberg, koje su nakon Janičina "zlatnog spusta" ostale na po šest najsjajnijih odličja u svojim karijerama.

No, Janica i Sailer prtipadaju modernom dobu skijanja, a ostaje i rekord Nijemice Christel Cranz iz daleke prošlosti, prije 70-tak godina kada se svake godine održavalo Svjetsko prvenstvo. Cranz je u šest godina tijekom 30-tih godina prošlog stoljeća osvojila čak 13 zlatnih odličja.

Kako su Janici Kostelić tek 23 godine, možda i dostigne taj famozni rekord. Osim veleslaloma i slaloma u Santa Caterini, sljedeće godine su u Torinu Olimpijske igre, a 2007. novo Svjetsko prvenstvo u švedskom Areu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara