Janičino zbogom skijaškim stazama

NIJE krivo pomanjkanje entuzijazma ili izostanak ambicija i nisu krivi novinari, kako se to nagađalo, već su krive isključivo ozljede i ta prokleta bol s kojom se Janica više ne može i ne želi nositi.

Nedaleko od mjesta gdje je Janica napravila svoje prve skijaške korake prije desetak godina, danas je, nešto iza 12 sati, snježna kraljica rekla i svoje posljednje zbogom skijanju. Okupljeni uzvanici, iako pripremljeni na najgore, nisu krili razočaranje, a riječi hvale i podrške sipale su iz svakog kutka terase hotela Tomislavov dom na Sljemenu.

"Prošlo je godinu dana otkada sam objavila da ću pauzirati neko vrijeme i krajnje je vrijeme da nervozi, koja se cijelo to vrijeme skupljala u meni i vama, stanemo na kraj. Došao je dakle trenutak kada ću reći da završavam svoju karijeru. Ne znam koliko je to bilo očekivano ili ne. Ja na neki način još želim skijati i nije došlo do nekog zasićenja, ali jednostavno rečeno ne mogu više podnositi ozljede i trpiti bol. Dosta sam to činila svih ovih godina i moram priznati da ih se bojim previše." - rekla je Janica okupljenima uz koktel osjećaja tuge, olakšanja i sreće.

Janica je napomenula da nisu novinari bili katalizatori njene odluke, kao što je to pisalo kojekud, već da je problem u njoj, koja se jednostavno ne može nositi sa popularnošću i statusom zvijezde. Kaže također da će joj sada uvelike pomoći njen odabranik Boris, koji bi trebao pružiti rame utjehe.

"Ne, nisu krivi novinari kako sam to napisala na svom blogu. Ponekad kažem stvari koje ne mislim. Kriva sam ja, jer se ne mogu nositi sa golemom medijskom pažnjom. Jednostavno nisam takva osoba i to ne mogu podnositi. Zahvaljujem svim novinarima i medijima, imali smo lijepih i manje lijepih trenutaka, ali naravno da će se uvijek pamtiti samo oni potonje navedeni. Naravno da će mi ova zaljubljenost pomoći da lakše prebrodim ovu svoju odluku i da će mi Boris biti od velike pomoći u budućnosti. Sada istnski uživam u svom novom životu." - napominje snježna kraljica.

Janica se potom zahvalila cijeloj reprezentaciji, svim članovima stožera i obitelji koja joj je pružila veliku podršku. Napomenula je da nema nikakva govora o svađi u obitelji, kao što mediji vole to pisati. Njen otac nije bio jer je ovaj njen prerani odlazak ipak pretežak za njega.

"Hvala cijeloj našoj reprezentaciji bez koje moji uspjesi ne bi bili mogući. Hvala i mojoj obitelji, koja mi je uvijek pružala veliku podršku. I još sam jedna stvar. Nema govora o nikakvoj svađi u mojoj obitelji zbog ove moje odluke, kao što to mediji vole pisati. Naravno, nisu presretni, ali u potpunosti podržavaju moju odluka. Tata nije tu i nema potrebe da bude, jer kako kaže Pavlek njegovo srce vjerojatno ne bi izdržalo." - ističe Janica Kostelić.

U ime hrvatske skijaške reprezentacije Janici se zahvalio Vedran Pavlek: "Ne treba ni spominjati koliko je Janica napravila za hrvatsko skijanje i koliko je radosti pružila svima nama. Ona je omogućila razvoj skijanja u Hrvatskoj, pomogla je i svom bratu svojim uspjesima, zaslužna je za utrku na Sljemenu i na kraju krajeva za sve buduće skijaške talente, koji su ponukani njenim uspjehom krenuli tim putem."

Uvijek je željela biti obična curica, daleko od vreve, ali zacrtana joj je srećom bila drugačija sudbina. Sudbina pobjednice, sudbina heroine sa četiri zlatne i dvije srebrne olimpijske medalje, pet zlatnih svjetskih medalja, 30 pobjeda u svjetskom kupu(pobjednica svih pet disciplina u jednoj sezoni), tri velika i tri mala kristalna globusa. Uistinu vrijedno svake hvale i dubokog naklona.

Za kraj evo i dokaza koliko je Janici bilo teško odlučiti, usprkos golemom strahu od novih ozljeda: "Nikad ne reci nikad, možda se vratim jednog dana, kada "bube" u mojoj glavi kažu Jano, staza te zove!"

>>> Od plačljivice s Topollina do najveće svih vremena
>>> Janičin posljednji slalom

Tekst i foto: Vedran Buble

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara