JAR najavljuje Treći svjetski rat ukoliko Semenya bude suspendirana

Totalsport
Foto: AFP

MAKHENKESI STOFILE, ministar sporta u Vladi Južnoafričke Republike, teškim je riječima zaprijetio Međunarodnoj atletskoj federaciji (IAAF) u slučaju da ista kazni Caster Semenyu.

"Odluče li u IAAF-u suspendirati našu atletičarku, mislim da će dobiti Treći svjetski rat", rekao je ministar nakon što se svjetskim medijima proširila informacija da su testovi pokazali kako je 18-godišnja svjetska prvakinja iz Berlina u utrci na 800 metara hermafrodit.

"Ići ćemo na najviše moguće nivoe osporavati takvu odluku bude li na kraju uistinu potvrđena. Suspenzija bi bila totalno nepoštena i nepravedna. Vrlo je jasno da Casterina ljudska prava nisu poštovana. Caster, kao i njezina obitelj, nije zaslužila takvo poniženje. Nije učinila ništa loše. To što joj rade odvratno je i nemoralno."

Na pitanje zašto govori unaprijed, obzirom da službeno nije upoznat s rezultatima testiranja spola, Stofile je kazao:

"Kakve veze ima? Pitanje za nas uopće nije sporno. Caster je žena!"

"Ona ostaje naša heroina. Vjerujemo da će Vlada i svi dobronamjerni Južnoafrikanci zaštiti gospođicu Semenyu i njezina prava."

Iz IAAF-a zasad nisu demantirali vijest koja se proširila nakon što ju je ekskluzivno objavio Mike Hurst, novinar australskog dnevnika Daily Telegrapha.

"Moji su izvori stopostotno pouzdani. Nitko nije demantirao moju priču. To je bitno", rekao je autor za londonski Times.

Iz IAAF-a su objavili da će rezultate objaviti 20. ili 21. studenog, nakon dodatnih vijećanja njihovih stručnjaka o rezultatima testiranja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara