Jedrenje: Oštećene tri najpoznatije Americas Cup jedrilice

TRI najpoznatije jedrilice klase Americas Cup teško su oštećene u nevremenu koje je preko noći pogodilo luku Marseillea, gdje je u subotu završena pripremna regata za Americas Cup koji će se 2007. održati u Valenciji.

Vjetar koji je na udare dostizao brzinu do 120 km/h, te valovi od šest metara prevrnuli su na bok američki BMW Oracle, švicarski Alinghi i novozelandski Emirates TEAM New Zealand, dok su francuski K-Challenge i Defi Challenge, te južnoafrička Shosholoza prošle bez većih oštećenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ukupna oštećenja triju krstaša procjenjuju se na nekoliko milijuna eura, a u luci su ekipe iz osiguranja pa će se prave razmjere štete saznati za desetak dana.

"Naš brod je gotovo uništen. Kako se radi o skupocjenim jedrilicama i vrlo kompliciranom procesu izgradnje, ovo je naš veliki gubitak jer će pripreme i popravak trajati dugo i koštati mnogo novca", kazao je kormilar Alinghia Nijemac Joergen Schuemann. Branitelj naslova Alinghi, kojega je prije dva mjeseca napustio prvi kormilar Russell Coutts, izgubio je pripremnu regatu od BMW Oraclea kormilara Chrisa Dicksona. U Marseilleu je nakon sedam dana jedrenja "svak sa svakim" Oracle skupio 46 bodova, dva više od Alinghia, te četiri od trećeplasiranoga novozelandskoga broda.

Od svih dosad prijavljenih natjecanja za 32. Americas Cup 2005 u Marseilleu nisu sudjelovali samo talijanski izazivači, klubovi +39 i Luna Rossa.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara