Jens Lehman: Protiv Turaka ću ostaviti zadnju kap krvi na terenu

NJEMAČKI vratar Jens Lehman dao je intervju njemačkom Bildu, u kojem je obećao kako će protiv Turaka, koje iznimno poštuje od najmlađih dana, na terenu dati zadnju kap krvi.

Kako je vaša žena? Je li nakon napada slabosti koji je imala za vrijeme utakmice s Portugalom spremna za polufinale finale protiv Turaka? 
Taj dan je popila premalo tekućine, a zadnjih nekoliko minuta utakmice bilo je napeto. Nije to podnijela, ali u srijedu će biti u vrhunskoj formi.

Protiv Portugala ste od Bilda dobili najbolju ocjenu. Odakle takvo poboljšanje u igri?
Zapravo se tijekom cijelog turnira osjećam dobro i niti jednom nisam imao loš osjećaj. Naravno da će pritisak samo rasti kako budemo išli u daljnje faze natjecanja. Volim utakmice na ispadanje, one mi najviše leže.

Hoćete li u srijedu opet zaigrati u zelenom dresu? 
Da, ako budem mogao birati između crnog i zelenog dresa, izabrat ću zeleni. Donio nam je sreću i više upada u oči. Protivnike zna zbuniti kad golman ima dres koji im iz daljine upada u oči.

Je li Turska najbolje što nam se moglo dogoditi u finalu? 
Rado igram protiv Turaka. Ne samo iz sportskih razloga, nego i zbog odnosa Turaka i Nijemaca. Turska je jedna velika nacija sa časnim ljudima.

To gotovo da zvuči kao objava ljubavi Turcima.
 
Turska ima bogatu povijest, a mnogi su Turci pomogli izgraditi njemačko gospodarsko čudo. Kad sam bio mladić u Essenu puno sam igrao s turskim dečkima. Prema Turskoj imam bliži odnos neko prema drugim zemljama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi su prije prvenstva, uključujući i vas, kritizirali loptu s kojom se igra. Jesu li se vratari previše bojali te nove lopte? 
Lopta je, kao i prije, veliki izazov. Igrači se ponekad na treningu smiju kako neobično zna letjeti. Ima još jako malo vratara koji hvataju loptu. Uvijek se u zadnjoj sekundi morate odlučiti kako ćete je uhvatiti. Nadam se da će meni uvijek lijepo uletjeti ravno u ruke.

Osjećate li se sigurnim s taktikom 4-2-3-1? 
Kod utakmica u gostima – a ovo su za sve timove koji su ostali utakmice u gostima – taktika 4-5-1 je zaista sigurnija. Protiv Portugala je to uspjelo. Ali neću se prikloniti općoj euforiji i tvrditi kako je sve bilo sjajno. Počinili smo puno grešaka, posebno kod izrade igre, i to grešaka koje ne smijemo ponoviti.

Hoćete li nakon ispadanja iz polufinala ili nakon finala najaviti povlačenje, kao što je Oliver Kahn učinio 2006.? 
Zasad ću se koncentrirati na srijedu. No, čak i ako stignemo do Beča, ne vjerujem da ću odmah nakon finala donijeti odluku. Imam vremena.

Jogi Löw je prvo obećao ulazak u polufinale, a sad i u finale. Jeste li i vi tako hrabri? 
Ovo je za mene najvažnija utakmica. Ne želim još jednom ispasti u polufinalu. Kao igrač ne mogu obećati pobjedu, nego samo da ću dati zadnju kap krvi.

Zadnju kap krvi? Više od toga ne možete! 
Znate što mislim. Sportske krvi. Ostalo pripada mojoj obitelji.

J.D./Bild
 Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara