Johansson: UEFA će pomoći siromašnima

VRLO smo zadovoljni organizacijom i učinjenim na regionalnim sastanku u Zagrebu i spremni smo na sve načine pomoći siromašnijima nacionalnim nogometnim savezima Srednje i Istočne Europi kako bi se smanjio jaz između Istoka i Zapada, kazao je na konferenciji u Zagrebu na kraju sastanka sa predstavnicima Hrvatskog nogometnog saveza i još sedam europskih nogometnih saveza predsjednik Europskog nogometnog saveza (UEFA) Lennart Johansson.

Johansson je u četvrtak doputovao u Zagreb zajedno sa još četvoricom članova Izvršnog odbora UEFE, a danas su obavili razgovore na temu unapređenja odnosa sa osam nacionalnih nogometnih saveza - Azerbejdžana, Gruzije, Albanije, BiH, Slovenije, Makedonije, Moldavije i domaćina Hrvatske.

Sastanak je bio plodonosan jer smo na jednom mjestu saslušali sve probleme s kojima se suočavaju nogometni savezi sedam europskih zemalja, a koji su u suštini slični, kazao je Johansson, dodavši kako je povećanje broja članica sa 32 na 52 pred UEFU postavilo nove izazove i specifične probleme. Došli smo isključivo saslušati njihove probleme koje ćemo uskoro zajednički rješavati kroz institucije UEFE, a napravit ćemo i posebne planove pomoći novonastalim članicama kako bi smanjio jaz između nogometnog Istoka i Zapada, završio je Johansson.

Govoreći o najvećim problemima, član Izvršnog odbora UEFE i predsjednik Engleskog nogometnog saveza Goeffrey Thompson je kazao kako je najveći svakako financijske prirode zbog ekonomske nerazvijenosti zemalja, a UEFA će, uz postojeće programe solidarnosti, predstaviti i novi sustav preraspodjele zarađenih sredstava od velikih natjecanja od čega će jednake koristi imati sve 52 članice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Voditelj UEFI-nog ureda za licenciranje klubova Marcel Benz upoznao je novinare sa pet kriterija za dobivanje licencije UEFE, koja će od sezone 2004/05 vrijediti za sve klubove koji će nastupati u međunarodnim natjecanjima. Prvi kriterij je sportski i odnosi se sportsku stručnost unutar kluba sa obveznim postojanjem pogona za mađe uzraste, dok će se u infrastrukturnim kriterijima tražiti da stadioni zadovoljavaju uvjete UEFE, sa najmanje 3000 sjedećih mjesta. Pravni kriteriji obuhvaćaju pravno ustrojstvo kluba, kriterijima osoblja i administracije tražit će se stručnost u skaldu sa međunarodnim standardima, a posljednji, financijski kriteriji propisuju da klubovi moraju biti trgovačka društva sa svim podmirenim dugovanjima, bez čega neće biti moguć nastup u Europi.

Predsjednik HNS-a Vlatko Marković nakraju je predsjedniku Johanssonu uručio album sa fotografijama snimljenim tijekom posjeta čelnika UEFE Zagrebu.

Izaslanstvo UEFE, u kojem su pored Johanssona, Thompsona i Benza bili još Maltežanin Mifsud i Cipranin Lefkaridis, otputovat će danas iz Zagreba u Rigu, na posljednji od triju sastanaka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara