Južnoamerikanci mijenjaju sustav kvalifikacija

Južnoamerikanci mijenjaju sustav kvalifikacija
ČELNICI nogometnih saveza Južne Amerike uskoro bi trebali donijeti odluku o promijeni kvalifikacijskog sustava za SP 2010.

Osim pritužbi europskih klubova na to ih je natjerao i predsjednike Fife Sepp Blatter, koji je izjavio da je sadašnji sustav neprihvatljiv.

Sada je deset južnoameričkih reprezentacija svrstano u jednu kvalifikacijsku skupinu. Igraju ligu po dvostrukom bod-sustavu, što znači da svaka reprezentacija u kvalifikacijama odigra čak 18 utakmica, a kvalifikacije traju dvije godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
I dok se europski klubovi tuže na prečestu odsutnost igrača, Blatteru je neprihvatljivo da kvalifikacije traju čak dvije godine.

Zasad su na stolu dva prijedloga novog sustava kvalifikacija. Po prvom, reprezentacije bi bila podijeljene u dvije skupine sa po pet momčadi.

U tom dijelu natjecanja sve bi se ekipe u skupini međusobno sučelile po jednom, a tri najbolje iz svake skupine išle bi dalje. Šest najboljih bi zatim odigrali ligu, također s jednostrukim bod-sustavom. Liga bi bila održana u jednoj od južnoameričkih država.

Drugi prijedlog predviđa formiranje dvije skupine sa po pet reprezentacija, a igralo bi se dvostrukim bod-sustavom, odnosno svaki sa svakim kod kuće i u gostima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara