Kako su Francuzi postali sila?

MNOGI Francuzi najveće zasluga, za svoje zlatno razdoblje, pripisuju Jeanu-Marcu Bosmanu, čiji je novi zakon omogućio igračima da mogu napustiti klub odmah po isteku ugovora, a ne kao prije toga da klub mora dati zeleno svijetlo za igračev odlazak.

Bosmanovo pravilo, ključ uspjeha

Promjena toga pravila, prije 13 godina, rezultirala je pravim egzodusom najboljih  francuskih igrača u najjače lige svijeta, a kao rezultat toga, Francuzi osvajaju svoj prvi naslov svjetskih prvaka na domaćem terenu 1998.

"Bosmanovo pravilo promjenilo je Francuski nogomet. na taj način otvorile su se granice za naše igrače i omogućilo im da se natječu i skupljaju iskustvo u najjačim svjetskim ligama. Igranje u takvim ligama je izazov za igrače, ne samo natjecateljski, nego i mentalni, u takvim ligama igrači i mentalno očvrsnu", rekao je Gilles Grimandi, Arsenalov skaut.

U polufinalu Europskog prvenstva 1996. Francuzi su u svom sastavu imali samo 4 igrača, Marcela Desaillyja, Jocelyna Anglomau, Christiana Karembuea i Didiera Deschampsa, koji su igrali van francuskih granica. Samo  dvije godine poslije, kada su Francuzi ugostili svjetsku smotru, u svojim redovima su imali čak trinaest igrača koji su igrali u ligama Španjolske, Italije, Njemačke i Engleske.

U srijedu na Stadeu De Franceu protiv Engleske, Francuzi će također nastupiti u sastavu koji će imati samo tri igrača iz Francuske lige, svi ostali svoj nogometni kruh zarađuju u bogatijim ligama, Italije, Španjolske, Njemačke i Engleske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Činjenica da imamo puno igrača u top europskim ligama samo je pomogla da stvorimo jaku reprezentaciju, koja je već dugi niz godina favorit na kontinentalnim i svjetskim smotrama", dodao je Grimandi.

Nogometne škole, pravi put za svakog budućeg profesionalca

Ipak, Arsenalov skaut dodaje kako ima i drugih razloga zbog kojih su francuski igrači i reprezentacija cijenjeni u Europi i Svijetu. Osim kolonijalne povezanosti sa zemljama Afrike, koje su uvijek nepresušni izvor talenata, jedan od njih je i nogometna akademija u Clairefontaineu, koja je jedna od devet koliko ih ima pod okriljem Francuskog nogometnog saveza.

"Nogometne škole takvog tipa u mnogočemu su doprinijele razvitku francuskog nogometa. To je fantastična škola koja igrača pripremi u svakom pogledu za profesionalni život nogometaša. 80% igrača koji prođu ovu školu, kasnije postanu profesionalci", zaključio je Grimandi.

F.V.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara