Katar kupio Draganju za pola mijuna dolara?

DUJE DRAGANJA, naša najveća plivačka nada, mogao bi uskoro nastupati pod katarskom zastavom. Slučaj kupovine hrvatskog plivača poznat je od ranije; razlika je tek u imenu bogatog kupca. Umjesto Bahreina, Duji je državljanstvo i pola milijuna američkih dolara ponudio Katar.

Tomislav Karlo, glavni tajnik Hrvatskog plivačkog saveza, nedavno je otputovao "preko bare" s novom hrvatskom ponudom, no, čini se kako nije stigao na vrijeme. Kako se navodi u Večernjem listu, obitelj Draganja već je donijela odluku u Dujinoj sudbini.

Ne sumnjamo da naš vrsni plivač trenutno proživljava teške trenutke. Vagati između pripadnosti vlastitoj zemlji i ponude koja cijeloj njegovoj obitelji znači doživotnu situiranost, zaista nije mala stvar. Ministar Dragan Promorac ipak je ostao zatečen Dujinom odlukom, posebice jer smatra da je dao svoj maksimum kako bi zadržao tog vrsnog plivača pod hrvatskom zastavom.

"Ukoliko se Duje odlučio na odlazak, mi tu možemo malo promijeniti. Ako je ponuda tako izdašna, mi se s njom ne možemo uspoređivati niti joj ozbiljno konkurirati. Nadam se da će Duje ipak ostati." - izjavio je Primorac za Jutarnji list.

Unatoč velikoj želji HPS-a i HOO-a, transfer osvajača dvaju najsjajnijih hrvatskih plivačkih medalja na Olimpijskim igrama u Katar samo je pitanje dana. Draganja je dosad u Hrvatskoj zaradio nekoliko desetaka tisuća kuna, dok mu Katar nudi pola milijuna dolara godišnje za sam transfer, te po 250 tisuća dolara za svako odličje osvojeno na velikim natjecanjima. Tako bi Duje do Olimpijskih igara u Pekingu trebao zaraditi između dva do tri milijuna dolara.

Dujin otac Petar tvrdi kako je odluka isključivo na njegovom sinu, dok predsjednik HPS-a Mihovil Dorčić govori o odšteti koju bi Katar trebao isplatiti Hrvatskoj.

"Duje je preko Karla tražio Savez da mu dopusti da nastupi za Katar na SP-u u malim bazenima koje se od 5. do 9. travnja sljedeće godine održava u Šangaju. Bez našeg dopuštenja on ondje ne bi mogao nastupiti, nego bi morao čekati godinu dana. Naš je odgovor bio da čekamo službeni zahtjev Katarskog plivačkog saveza i da ćemo tek potom odlučiti. Službeno još nismo dobili ništa." - kazao je Dorčić.

Kako se navodi u Večernjem listu, Hrvatska je na impresivnu ponudu iz Katara odgovorila s 400 tisuća dolara, u koje je uračunato i sponzorstvo Atlantic grupe, stipendija od riječkog Primorja, plaćene pripreme te plaćeni troškovi specijalizacije u SAD-u, kako je dogovoreno na sastanku izaslanstva HPS-a s ministrom Primorcem.

Upravo je taj sastanak ispao problematičan, jer je Karlo s konkretnom ponudom put Berkeleya krenuo nakon 40 dana. Čini se, prekasno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara