Kike postavio rekord na 51,2 metra ispod leda Sjevernog pola

Kike postavio rekord na 51,2 metra ispod leda Sjevernog pola

JUČER poslijepodne sa snijegom i ledom okovanog Sjevernog pola stigle su odlične vijesti: Kristijan Curavić uspio je, već u prvom pokušaju, srušiti vlastiti rekord u ronjenju na dah ispod leda zaronivši do dubine od 51,2 metra.

Pri temperaturi zraka od - 18°C i vode od - 2°C, Curaviću je trebalo samo 1 minuta i 34 sekunde da za metar i 20 centimetara popravi svoj prošlogodišnji rekord ostvaren na zaleđenom norveškom jezeru Djupvatnet. Iako je prvi pokušaj obaranja rekorda bio planiran za nedjelju, Kristijan i članovi njegovog tima bili su prisiljeni na odgodu i ostanak u bazi zbog izrazito loših vremenskih prilika, točnije, snježne oluje.

Srećom, u ponedjeljak se vrijeme smirilo i dugo očekivani zaron u mračne dubine mogao je početi. Sve je proteklo u najboljem redu, usprkos velikoj hladnoći koju je bilo teško zanemariti. Kao ilustracija može poslužiti podatak da ni 7 milimetara debelo ronilačko odijelo nije moglo spriječiti djelovanje hladne vode, a za vrijeme zarona rupa u ledu morala se neprekidno proširivati, jer se novi led, u samo nekolio sekundi, ponovo stvarao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osjećam se fantastično! Ovo je velika stvar za mene osobno, ali i za Hrvatsku. Ovime nije samo srušen svjetski rekord u ronjenju na dah ispod leda, već je "osvojeno“ i podmorje Sjevera. Hvala svim sponzorima, a posebno VIPnetu, koji su omogućili realizaciju ovog pothvata i puno pomogli prilikom dugotrajnih priprema, bez kojih ovog rekorda ne bi bilo." - javio je satelitskim telefonom vidno uzbuđeni Kike.

Novi svjetski rekorder i članovi njegove brojne ekspedicije ostaju u svojoj bazi - ruskoj istraživačkoj stanici Borneo do kraja tjedna, pa postoji mogućnost da Dupin s Krapnja još jednom pokuša pomaknuti granicu ljudske izdržljivosti i zaroni koji metar dublje pod led najsjevernije točke na Zemlji.

Povratak članova ekspedicije očekuje se u nedjelju navečer, 24. travnja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara