Kinezi namještali rezultate na Olimpijskim igrama!

Kinezi namještali rezultate na Olimpijskim igrama!

Ovo je još jedan u nizu skandala koji potresaju zemlju domaćina ovogodišnjih Olimpijskih igara. Kineski izbornik je ponosan na prijevaru.

Izbornik kineske badminton reprezentacije Li Yongbo priznao je namještanje rezultata. U polufinalu ženskog turnira u badmintonu susrele su se Zhang Ning i Zhou Mi. Pobjednica drugog polufinala je bila Nizozemka Mia Audina te je kineski izbornik priznao kako su treneri odlučili koja će se kineska igračica suprotstaviti Nizozemki. "Nakon prvog seta Zhang je izgledala puno bolje i zaključili smo kako ima više izgleda u finalu. Zbog toga smo rekli Zhou Mi da se ne trudi previše i da pusti Zhang da uđe u finale Olimpijskih igara", izjavio je Li Yongbo za kinesku televiziju.

No, da skandal bude još veći to nije jedini slučaj. I četiri godine prije toga, na Olimpijskim igrama u Sydneyu dogodila se slična situacija. Ovoga puta glavni akteri su bile Ye Zhaoying i Gong Zhichao. "U razgovoru, u kojem smo uzeli u obzir i rezultate iz 1998. i 1999. godine, zaključili smo da je Gong imala bolje rezultate protiv Camille Martin. Odlučili smo da Ye mora izgubiti. Plakala je, međutim  pomirila se s našom odlukom", ustvrdio je izbornik.

Li Yongbo začuđujuće smatra da se njegova momčad, a niti on osobno nemaju čega sramiti. "Ovo pokazuje naše domoljublje i zapravo sam na to ponosan", kaže kineski izbornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priznanje o namještanju rezultata otvara sumnju da su kineski sportaši, posebice stolnotenisači, namještali i druge rezultate na prošlim Olimpijskim igrama.

Ovo je još jedan udarac Kini uoči Olimpijskih igara. Podsjetimo, politički problemi s Tibetom, zagađenje u Pekingu, sada i ovaj skandal. Kinezima se stvarno puno toga skupilo prije početka najveličanstvenijeg događaja 2008. godine.

M.Š.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara