Kinezi već sad oborili sve rekorde u broju odličja

Kinezi već sad oborili sve rekorde u broju odličja

IAKO je do kraja Olimpijskih igara u Pekingu ostalo još tjedan dana, Kina je u nedjelju već nadmašila vlastiti rekord po broju osvojenih zlatnih medalja.

Kinezi su u svojoj olimpijskoj povijesti uoči Igara u Pekingu najveći uspjeh na Olimpijskim igrama ostvarili u Ateni, kada su osvojili 32 zlatne medalje, a ukupno 63 odličja. U nedjelju su već za tri medalje nadmašili taj rekord, s obzirom na 8 osvojenih zlatnih kolajni toga dana. Ženska stolnoteniska ekipa osvojila je 33. kinesko zlato u Pekingu, Dan Lin je u badmintonu dodao na ljestvicu 34., a Jingjing Guo u skokovima u vodu s trometarske daske 35 zlato.

Kinezi trenutno imaju čak 16 zlatnih medalja više od SAD-a (19), nacije koja je na zadnjim Igrama u Ateni osvojila 36 zlata, četiri više od Kine. Ukupno su Amerikanci u Ateni osvojili 102, a Kinezi 63 medalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je Kina uvjerljivo vodeća po broju osvojenih zlatnih odličja u Pekingu, nije na prvom mjestu po ukupnom zbroju osvojenih medalja. Na toj su ljestvici još uvijek prvi sportaši iz SAD-a sa 65 medalja, dok su ih Kinezi prikupili četiri manje.

Totalsport
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara