Kockasti iščekuju ždrijeb kvalifikacijskih skupina za Svjetsko prvenstvo 2010.

DOK SE u Hrvatskoj podiže fama oko najneizvjesnijih parlamentarnih izbora od osamostaljenja, naši su nogometni reprezentativci skoncentrirani samo na južnoafrički Durban. Tamo se, naime, večeras održava ždrijeb kvalifikacijskih skupina za Svjetsko prvenstvo koje se 2010. godine održava u Južnoafričkoj Republici.

Hrvatska je, zahvaljujući izvrsnim rezultatima koje je Slaven Bilić sa svojim stručnim stožerom i igračima postigao otkad je preuzeo klupu reprezentacije, večeras po prvi put među nositeljima skupina što bi Kockastima trebalo pogodovati prilikom ždrijebanja protivnika.

No, to ne znači da će biti lako. Za 32 mjesta na Svjetskom nogometnom prvenstvu natječe se čak 170 država (53 iz Europe), od kojih će na završnoj smotri 13 biti iz Europe, šest iz Afrike (uključujući Južnu Afriku koja je kao domaćin sigurna), po četiri iz Aziji i Južne Amerike, tri iz Concafa, Sjeverne i Srednje Amerike i Karipske konfederacije, a preostala dva sudionika turnir će izboriti kroz dodatne kvalifikacije.

Priredba u Durbanu tijekom koje će se ždrijebati kvalifikacijske skupine započet će u 16 sati po hrvatskom vremenu (u 15 sati po lokalnom vremenu), uz izravan prijenos na drugom programu HRT-a. Svečanost ždrijebanja vodit će novi tajnik FIFA-e Jerome Vackle, a ceremoniji će prisustvovati brojni uglednici poput predsjednika JAR-a Jeromea Vacklea i predsjednika FIFA-e Seppa Blattera, te afričkih nogometnih zvijezda Georgea Weaha, Abedija Pelea, Lucasa Radebea... Svaki će kontinent također imati svog nogometnog predstavnika, a Hrvatsku će predstavljati Bilićeva desna ruka Aljoša Asanović.

Iako Južna Afrika kao domaćin ima osigurano mjesto na prvenstvu, i ona će se također naći u ždrijebu, s obzirom da će ovo ujedno biti i ždrijeb za Afrički kup nacija. Kvalifikacije u Južnoj Americi, Aziji, Africi i Oceaniji već su počele, ali najveći interes ipak će zasigurno privući tradicionalno najatraktivnije europske kvalifikacije. Kvalifikacijski će ciklus ukupno trajati 800 dana, a završit će u studenom 2009. godine.

Blatter zabrinut zbog infrastrukture

Predsjednik FIFA-e Sepp Blatter uoči ždrijeba posjetio je Južnu Afriku kako bi se osobno uvjerio u stanje napretka izgradnje novih stadiona i nije bio pretjerano zadovoljan onim što je vidio. U Južnoj se Africi užurbano radi na izgradnji deset stadiona na kojima će se igrati Svjetsko prvenstvo, a iako organizatori tvrde kako će sve biti spremno na vrijeme, situacija je zasad daleko od idealne.

Blatter je svoj posjet gradilištu stadiona Moses Madhida u Durbanu iskoristio kako bi pozvao Južnoafrikance da požure s radovima. Izgradnju stadiona u pitanje bi mogli dovesti česti štrajkovi afričkih radnika, posebno u Cape Townu i Port Elizabethu gdje su radovi u najvećem zaostatku.

P.V.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara