Kohorta zbog policijske represije prekida sa navijačkim aktivnostima

"STOP represiji! Sloboda svim hrvatskim navijačima!", navode navijači Osijeka u proglasu kojim objavljuju prekid dolaska na utakmice i bojkot zbog policijskog nasilja kojem su učestalo podvrgnuti, a koje je posljedjih mjeseci doseglo vrhunac.

Slučaj Kohorte, navijačke skupine koja je upravo proslavila 19. rođendan, je nastavak tužne prakse i negativnog trenda pokrenutog na tribinama širom Europe, gdje se mnoge navijačke skupine (Fossa dei Leoni Milan, BSN Nica, Devils Bordeaux, Tigris PSG) gase zbog policijske represije, provođene pod krinkom sigurnosti na tribinama i omogućavanja "obiteljima s malom djecom da dolaze na stadione", što je drugi naziv za uvođenje pravila Modernog nogometa, u kojem su jedini poželjni tip navijača mekdonaldizirani uniformirani simpatizeri, dok za navijače sa stajanja nema mjesta.

Situacija u Hrvatskoj je slična, gdje se također uz pretjeranu uporabu policijske sile često napada i one navijače koji nemaju nikakve veze sa nekolicinom koja nerede započne, a pooštrena je zahuktavanjem za kandidaturu za Euro i naročito uvođenjem Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima. Policija je sada promijenila taktiku, pa često pušta navijače da se sukobe kako bi ih onda mogli što više pohapsiti i iskoristiti odredbu zakona o zabrani posjećivanja utakmica.

Naravno da ovdje ni u kojem slučaju ne zagovaramo toleriranje ili promoviranju huliganizma, tuča i nereda, za koje su predviđene i potrebne zakonske kazne, nego o potrebi da se, pored toliko problema sa kriminalom u svim porama društva, šaka i palica zakona obruši i na te nagomilane anomalije jednakim žarom kojim to radi i po navijačkim leđima.

Jer, dragi ministre Kirin, ratni zločinci, mafijaši, reketari i pljačkaši, se neće povesti primjerom navijača i prestati s djelovanjem ili proglasiti bojkot.

Tekst obrazloženja bojkota, zbog nekoliko zanimljivih poruka koje sadrži, donosimo u cijelosti:

Zbog dugogodišnje policijske represije nad svim hrvatskim navijačima, a koja je posljednjih mjeseci dosegla vrhunac, odlučujemo se na bojkot i prekid svojih navijačkih aktivnosti! Na ovaj radikalan korak prisilio nas je odnos policije prema navijačima u kojemu se ne biraju sredstva.

Zadnjih godina navijači su postali građani, ne drugog, već trećeg reda! U državi u kakvoj živimo, gdje su jedini pravovaljani zakoni mito i korupcija, u kojoj kriminal cvate na svim poljima, koju guši nezaposlenost i prezaduženost njezinih građana, odlučili smo reći DOSTA!

Dosta je prikrivanja pravih problema!
Dosta je prodavanja magle i mazanja očiju!
Dosta je bilo pravljenja "od muhe slona"!

Navijači odbijaju biti problem broj 1 u ovoj zemlji!
Dokle će se kršiti naša ustavna i ljudska prava, uz prešutno podržavanje javnosti? Ne tvrdimo da smo sveci, ali tko je bez grijeha neka prvi baci kamen.

Dosta nam je i prenapuhavanja i lažnih statistika vezanih uz navijače i nogometne utakmice. Zašto ne postoji Zakon o narodnjačkim klubovima u kojima se desi više incidenata u jednom vikendu, negoli u cijelokupnoj nogometnoj sezoni HNL-a?

Kako se može dopustiti da pucnjava u policijskoj postaji ili, primjerice, gaženje dvoje staraca prođe skroz nekažnjeno i bude medijski zapostavljeno kroz svega nekoliko dana, a o bačenoj baklji na nogometnoj utakmici se piše danima nakon toga? Kako se u hrvatskom pravosuđu može dopustiti da riječ jedne službene osobe vrijedi više od pet svjedočenja, na suđenju bez materijalnih dokaza?

Sada kada su gospoda iz HNS-a doživila debakl na proglašenju domaćinstva EP-a 2012. u Cardiffu, zanima nas koga će okriviti za to? Možda hrvatske navijače koje su koristili u promotivnim spotovima za tu kandidaturu? Sve su to pitanja na koja su odgovori sasvim jasni, ali nikome nije stalo!

Tvrdimo da veliki dio odgovornosti za sliku navijača u očima javnosti snose i mediji koji svojim ekstremnim senzacionalizmom ne razmišljaju kakve to posljedice može imati na život pojedinca.

Puno se pisalo i o masama prestrašenih očeva, majki, stričeva, ujni i njihove djece i nećaka koji izbjegavaju stadione iz straha po vlastiti život... MA KAKO VAS NIJE SRAMOTA?!

Jesu li hrvatski stadioni prazni zbog neobuzdanih hordi krvožednih huligana (navijača, op.a.) ili zbog jada i bijede hrvatskog nogometa kojim drmaju sumnjivi likovi i "kvalitete" klubova koji su od ove godine u rangu sa Maltom, Farskim Otocima i sličnim?

Gospodo, navijači su jedini mazohisti koji još imaju želuca za odlazak na hrvatske stadione i oni su jedini koji daju kakav-takav ton toj cijelokupno sivoj slici!

Muka nam je od ove iskrivljene slike koja ima ozbiljne posljedice na život pojedinca i stoga još jednom kažemo - BOJKOT!!

Uvijek smo za pravedno sankcioniranje onih koji čine štetu, ali siti smo neprofesionalnosti hrvatske policije koja čini što i kako hoće, a koja kao temelj za takvo ponašanje ima protuustavni Zakon o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima!

Stoga tražimo revidiranje spornog zakona i profesionalniji pristup organa reda.U međuvremenu ostavljamo prostor očevima i majkama da sa svojom djecom, bez straha od navijača, posjećuju velebne nogometne priredbe HNL-a.

Također, pozivamo ostale skupine na navijačku solidarnost kroz priključivanje bojkotu jer jedino pusti stadioni mogu navesti nekoga na razmišljanje!

Iz Kohorte napominju da se njihova navijačka skupina "ne gasi niti će se ikad ugasiti, već samo privremeno zamrzava navijačka djelovanja do kraja sezone. Nakon toga se planiramo vratiti jači nego ikada!"

Z. A.

Foto: Kohorta.net

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara