KOMEMORACIJA ŽARKU DOLINARU

Na komemorativnoj svećanosti u Starogradskoj vijećnici danas su se od legendarnog stolnotenisača, uglednog znanstvenika i humaniste Žarka Dolinara, koji je umro 9. ožujka u 83. godini, oprostila rodbina, prijatelji, sportaši, sportski djelatnici, znanstvenici i mnogobrojni štovatelji.

Od prvog i za sada jedinog počasnog člana Hrvatskog stolnoteniskog saveza (HSTS) i prvog Hrvata osvajača medalje sa svjetskih prvenstava, biranim riječima se oprostio predsjednik HSTS-a, te dopredsjednik Europske stolnoteniske federacije i dopredsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Ivan Goran Munivrana.

Uspomene na velikog sportaša i intelektualca evocirao je dugogodišnji reprezentativac, njegov suigrač i osobni prijatelj publicist Zdenko Uzorinac, a u ime rodne Koprivnice posljednje riječi uputio je gradonačelnik Zvonimir Mršić.

Profesor Stanislav Marijanović oprostio se u ime Sveučilišta u Osijeku, koje je 1993. godine dodijelilo počasni doktorat Dolinaru, a prof. Dubravko Orlić u ime Hrvatskog liječničkog zbora. Predsjednik HAŠK-a Miljenko Cvjetko podsjetio je da je Žarko Dolinar svoje stolnotenisku karijeru započeo u HAŠK-u, klubu kojem je ostao vjeran i u vremenima kada je to ime bilo zabranjeno, a kao HAŠK-ovac "osvojio je svijet nauke i sporta".

U imeme predsjednika Republike Stjepana Mesića i u osobno ime prijatelju u teškim vremenima stvaranje samostalne Hrvatske izrekao je i savjetnik Predsjednika dr. Zdravko Jelenović, naglasivši da će Dolinar zauvijek ostati uzor sportaša, znanstvenika i humanista te čovjeka neizmjerne sportske i intelektualne veličine.

Posljednji oproštaj Žarka Dolinara bit će danas na Krematoriju zagrebačkog groblja Mirogoj u 13.20 sati.

(Hina)ad ad

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara