Konačno bi se mogla ispuniti želja Ecclestona da Hrvatska dobije utrku Formule 1

Foto: AFP

JOŠ JE rano tvrditi da će Hrvatska dobiti utrku Formule 1, ali se stvari razvijaju u tom smjeru. Samo 20-ak kilometara od centra Zagreba, u Bistri se rađa staza koja će moći ugostiti i oktanski glamur. Zagreb je već posjetio Hermann Tilke, njemački arhitekt koji posljednjih godina praktički ima monopol u dizajniranju staza i susreo se s ljudima iz Vlade, tajnikom Hrvatskog auto i kartinga saveza Zrinkom Gregurekom te ljudima iz općine Bistra. Vlada je podržala projekt, novčano ne može pomoći, ali je obećala da će se pobrinuti da se papirologija što bezbolnije riješi.

Cijena projekta je oko 250 milijuna eura i sve će se financirati preko investitora o kojima ovisi budućnost ove priče. Cijeli kompleks prostirat će se na 1,2 milijuna kvadrata, a prvi auti na stazi se mogu očekivati za dvije godine. Za Formulu 1 je još prerano, no jednog dana je i to opcija.

O ovoj temi razgovarali smo s Mladenom Jergovićem, najvećih hrvatskim ekspertom za Formulu 1.

"Pozitivno je što se gradi staza u Bistri. Najkritičnije su financije, ali one su privatnoga karaktera tako da to ne bi trebalo predstavljati problem. Financijska konstrukcija za utrku Formule 1 je prilično velika, 200-250 milijuna eura jer je je potrebno zadovoljiti visoke standarde, ali je ovdje srećom riječ o privatnoj investiciji", rekao nam je Jergović.

Podršku je dao Jean Todt, predsjednik FIA-e. Jeste li razgovarali s ljudima iz Formule 1 i kakve su njihove reakcije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Znam da je Bernie Ecclestone već duže vrijeme želio dovesti utrku u Hrvatsku, točnije u Rijeku odakle mu je bivša supruga. Nije bilo sluha jer se trebalo uložiti velika sredstva. Nekoliko puta bili smo blizu dovođenja Formule na Grobnik, no uvijek je nedostajao posljednji korak. Sada je pravo vrijeme da napravimo taj korak jer imamo Zrinka Gregureka koji je u Svjetskom vijeću FIA-e i u odličnim je odnosima s Jeanom Todtom. Uvijek kažem da je potrebno imati jednu osobu na pravom mjestu i ovo je taj trenutak."

Sigurno je i da će dio javnosti biti protiv cijelog projekta u vrijeme dok 350 tisuća ljudi nema posao i dok bjesne zbog situacije u koju se dovela država

"Kad imate ljude koji su svaki drugi dan na prosvjedima, i koji gube posao i nemaju za hranu, to je razumljivo. Bilo bi deplasirano inzistirati na gradnji staze kad bi se ona financirala iz državnog proračuna, ali ona se financira iz privatnih izvora. Osim toga, projekt će otvoriti radna mjesta i zaposliti ljude. Pogledajte Indiju koja ima lošiji standard od hrvatskog, a ove sezone organizira Grand Prix."

Kakvom vam se čini staza?

"Kompleks je geografski sjajno pozicioniran jer se nalazi blizu velikog grada, prometnica, aerodroma, hotela... Stazu je projektirao Hermann Tilke kojemu nisu sve staze uspjele. Osim onih u Turskoj i Maleziji, staze su mu sterilne, ali ova mi se čini jako dobrom", zaključio je Jergović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara