Konačno malo zabave na Bilićevom treningu: Glavne zvijezde Šimić Hercegovac i Vukojević Ružni

KONAČNO SE dogodilo nešto zabavno u vjerojatno najdosadnijem mjestu u koje je hrvatska noga ikada kročila. Hrvatski reprezentativci, predvođeni Slavenom Bilićem, krenuli su na popodnevni trening u obližnji Oberwart. Da kiša već danima ne radi u prilog sveopćoj monotoniji koja vlada u kroatiziranom dijelu Burgenlanda, sigurno bi više pristaša dočekalo autobus koji je prevozio hrvatske nogometaše. No, možda je i bolje tako, jer su razni zanimljivi likovi, oboružani domoljubljem, pokupili sve klikove fotoaparata. Zrinjski Mostar, napis je na zastavi kojom se omotao vjerojatno najreprezentativniji primjerak navijača iz dijaspore. Zajedno s još desetak simpatizera hrvatske momčadi, mahom gradišćanskih Hrvata čiji korijeni sežu prema pradomovini svih Hrvata, junak ove priče urlicima je dočekao Bilićeve igrače.

"Žuti! Stipe! Vukojević! Šimić Hercegovac!", pljuštalo je s ograde kojom su agilni domaćini zatvorili prilaze najvećim zvijezdama koje ovih dana obitavaju u ovom dijelu Austrije. A možda i šire. Privatne zaštitarske tvrtke, kao i kordon austrijskih policajaca svakodnevno u stopu bdiju nad hrvatskim nogometašima. Čuvari reda zaposjeli su okolne brežuljke, strše poput snajperista pa se stječe dojam da nije reanimiran samo njemačko-poljski rat.

Usput, policajci s kojima razgovarali tvrde kako su pripravni na svaki oblik uzurpacije hrvatskih nogometaša, te upozoravaju da za huligane u Bad Tatzmannsdorfu mjesta nema. Nakon što smo kratko porazgovarali s prilično zbunjenim austrijskim policajcima, koji ponekad, doduše u najboljoj namjeri, maksimalno zakompliciraju stvari želeći što bolje organizirati aktivnosti HNS-ove delegacije.

Tako su danas nekim čudom uspjeli regulirati promet na način da se na niti jednom kraju nije moglo izaći iz mjesta. Postavili su prometne barikade na svim ulazima, vjerojatno ne znajući za plan svojih kolega na drugom kraju grada. Kada smo ih zamolili da nam objasne kuda ćemo se vratiti u naš kamp, dva policajca mrtvo-hladno rekli su nam da pređemo preko rinzola i okolnog pašnjaka. Sve bi to bilo u redu da nismo u zemlji koja najsitnije prometne prekršaje naplaćuje i po dvije tisuće eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, vratimo se mi ipak nogometnom poslijedpodnevu. Bilić nam je ukazao mogućnost da trening njegovih zvijezda snimamo punih 15 minuta. Sa tribina su reprezentativce nadgledali Vlatko Marković i Ivo Šušak. Detalje njihovog razgovora ipak nismo uspjeli doznati. No, predsjednik Marković ostavlja dojam zadovoljnog čovjeka, barem kroz protekla 24 sata koliko je u Bad Tatzmannsdorfu. Zanimljiviji je ipak bio trening, odnosno onaj dio koji smo uspjeli vidjeti, od šaputanja Šuška i Markovića.

Reprezentativci su krenuli sa ševom, u dvije grupe i sa po dva igrača u sredini kruga. Cilj je, dakako, bio napraviti što više pasova, a dijelom su momci u vatru stalno pokušavali ugurati Ognjena Vukojevića jer su svakoj njegovoj falingi mogli dobaciti "bravo ružni". Aluzija je to na top ljestvicu najružnijih europskih nogometaša objavljenu na jednom engleskom blog portalu. Na njoj, kako je poznato, hrvatski reprezentativci dobro kotiraju.

Uspjeli smo upiti još malo dobre atmosfere koja zaista vlada među hrvatskim nogometašima, a onda je glasnogovornik Davor Gavran pokazao na svoj sat i novinari su zamoljeni da napuste stadion u Oberwartu. Kasnije nam je prenio da je sve prošlo u najboljem redu. Detaljne informacije nismo uspjeli dobiti jer, kako kaže glasnogovornik, onda to ne bi bio zatvoren trening.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara