Kostelić i Dim prestravljeni nesrećom Lanzingera

Kostelić i Dim prestravljeni nesrećom Lanzingera

IAKO je povod konferencije za novinare Hrvatskog skijaškog saveza bilo svečano potpisivanje sponzorskog ugovora, većina novinarskih pitanja, nažalost, odnosila se na nazapamćenu nesreću austrijskog skijaša Matthiasa Lanzingera, koji je nakon pada na subutnjem Siper G-ju ostao bez stopala.

Ivica Kostelić tu je utrku završio na 31. mjestu, a njegov se otac Ante, kako nas je izvijestio direktor reprezentacije Vedran Pavlek, našao baš na mjestu tragedije, a unesrećenom Austrijancu odnio je skije u cilj.

"Strašno, prestrašno, mislim da je to šok za svakog čovjeka, a posebno za natjecatelja koji se s njim skijaju. Morate biti svjesni da vam je glava u torbi svaki put kada stanete na skije u spustu ili Super G-ju. To ne možete izbjeći i uvijek se pitate jesam li ja sljedeći. Nažalost, ukoliko želite biti najbolji, svaki put morate ići na glavu" - rekao je Ivica Kostelić.

Kostelić: Možete ipak više paziti na sebe!

Ivica se osvrnuo i na konkretan slučaj za koji kaže da se ipak možda mogao izbjeći.

"Dio krivice leži i na Lanzingeru jer je htio naći savršenu putanju, a ja sam recimo na tom mjestu prošao dva metra od kolca. Velika je odgovornost i na onome tko je postavljao stazu, jer su ta vrata bila na naprikladnom mjestu." - napomeuo je Ivica i dodao:

"Ukoliko želite biti u samom vrhu, nažalost morate riskirati, a rizik nosi i ovu opasnost. Za biti u prvih 10 morate skijati kao i prvi, a to znači ne misliti na sigurnost, nego na plasman i vrijeme."

Kostelića do kraja očekuje Kranjska Gora i završnica Svjetskog sezone za koju kaže kako je najuspješnija u karijeri.

"Zadovoljan sam sezonom, ali mi je drago da se bliži kraju jer me polako hvata umor. Imao sam nekih problema s koljenom, ali to nije ništo što bi me spriječilo da kvalitetno skijam do kraja. Ne znam što očekivati od utrka u Bormiju, pošto sam se uglavnom koncentrirao na brze discipline, a tehničke nisam treniravo već neko vrijeme."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zrnčić-Dim: Ne smijem razmišljati o takvim stvarima!

Ništa manje potreseni nisu bile niti Ivičine kolege iz reprezentacije, Natko Zrnčić-Dim i Ana Jelušić. Dim se ove sezone uglavno koncetrirao i natjecao u brzim disciplinama i kombinaciji, a tvrdi da se o ovakvim stvarima ne smije razmišljati.

"To je strašna nesreća, ali ne razmišljam previše o tome. Kada bi razmišljao, ne bi skijao. Ta staza je bila iznimno teška, a taj skok je više sličio na skijaške skokove, nego na skijanje. Mislim da bi se organizatori trebali više potruditi oko postavljanja staze i da bi trebali prije svega krenuti s lakšom stazom i onda ju pokušati otežati, a ne da se krene s iznimno teškom stazom koju se na koncu mora olakšavati. Tako već na prvom treningu padne gotovo 15 skijaša. To je prestrašno", komentirao je Natko koji kaže kako je iznimno zadovoljan svojom sezonom u kojoj je postigao mnogo više nego što je i mogao sanjati.

Ana Jelušić kaže da ju je nereća austrijskog kolege potresla iako sama ne skija brze discipline. Do kraja sezone Jelušić će skijati završnicu u Bormiju za koju se neće posebno pripremati.

"Nije vam svejedno. Iako se može reći da skijam tehničke discipline pa da sam manje ugrožena, ipak razmišljate o takvim stvarima. Posebno zbog toga jer Ivica i Natko skijaju pa razmišljate o svojim kolegama i brinete se zbog njih. Smatram da bi trebalo više pažnje posvetiti sigurnosti skijaša u utrkama Svjetskog kupa. Ja nisam pretjerano zadovoljna svojom sezonom u koju sam dobro krenula. Posebno je loše ispala završnica iako sam krenula dobro i na početku osvojila čak i 3. i 5. mjesto. Nadam se uspješnoj završnici."

Pavlek: Gips je Lanzingeru odnio skije

Svoj sud o nesreći dao je i direktor Skijaške repezentacije, Vedran Pavlek, koji je jedan od onih koji se zalaže da se u Svjetskoj skijaškoj organizaciji više pažnje posveti sigurnosti.

"To je veliki gubitak i velika tragedija prvenstveno za austrijsku reprezentaciju, ali i za čitav Svjetski kup. Mi mu prije svega želimo da se što prije oporavi, koliko je to moguće. Razgovarao sam s Gipsom koji je stajao baš na tom mjestu kad se to dogodilo i on mi je rekao da je to bilo uistinu "grdo". Svi su zanijemili, a Ante mu je čak pokupio skije i odnio ih do cilja. To vam je tako kada onaj koji postavlja stazu može praktično napraviti što mu je volja. Čim je staza bila postavljena, odmah sam dobio informaciju da je iznimno brza, a da opet ima par iznimno neugodnih situacija. Nažalost jedna takva je bila kobna za Lanzingera.", izjavio je potreseni Pavlek.

M.P.
Foto:L.T.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara