Krah momčadi koja se slagala iz Lepoglave

9. LIPNJA 2005. godine na stubištu ispred svog stana u Korčulanskoj ulici u zagrebačkom naselju Trnje ubijen je Dino Pokrovac, nogometni otac nekad velike Dinamove zvijezde Nike Kranjčara i čovjek od povjerenja Hajdukovog rukovodstva, koji je skrbio i o nogometnoj karijeri Srđana Andrića, Marija Carevića, Almira Turkovića, Petra Krpana, Danijela Hrmana te Dine Drpića. Direktor Fredi Fiorentini u ime kluba tada nam je kazao je Hajduk izgubio dobrog suradnika i velikog sportskog prijatelja. Za počiniteljem ubojstva nakon više od dvije godine i dalje se "intenzivno traga", naravno uz kontinuirani priljev korisnih indicija.

2. srpnja 2005. godine na zagrebačkom Kaptolu zapaljen je automobil Dinamovog trenera Josipa Kužea, 6. ožujka 2006. godine izvršeno je razbojstvo nad voditeljem kasina u Vodicama, poslovnim partnerom Davora Šukera. Počinitelji do danas - nisu otkriveni.

15. ožujka 2006. godine dvojica mladića bejzbol palicama pretukli su trenera Hajduka Luku Bonačića uslijed sačekuše ispred njegovog stana u Splitu. Dvojac nikada nije pronađen, a Bonačić je napustio Hajduk, ali i Split te se zaputio prema Iranu, gdje je s tamošnjim klubom ostvario velik uspjeh, plasman u finale Azijske Lige prvaka. To su samo neki od događaja koji su obilježili hrvatsku nogometnu scenu u njezinoj novijoj povijesti. I udarili temelje za mafijaškim tonovima obojenu budućnost.

Nakon godinu i pol dana Bonačić se javio iz Irana s novim informacijama, koje zapravo i nisu baš toliko nove. Jer i prije godinu i pol dana bilo je teško povjerovati da bi Bonačića natamburao neki pažnje željan i loše odgojen Torcidaš, ili možda pretendent na Hajdukovu klupu koja baš i nije ekstra motiv za trošenje bejzbol palica. Bonačić nas izbavlja iz neznanja pa tvrdi da je nastradao zbog nadarenog centarfora Nikice Jelavića koji ima tu sreću da mu o karijeri skrbi nešto poznatiji striko istog imena i prezimena, inače student agronomije, a u slobodno vrijeme šef famoznog knežijskog klana, oslobođen optužbi za pokušaj ubojstva Vjeke Sliška te ubojstvo slučajnog prolaznika Zorana Dominija.

Bonačić je dao natuknuti i da su neki od njegovih nasljednika također napustili Hajduk zbog pritisaka mafije, koju mnogi poistovjećuju sa likom i djelom osuđenog ubojice Siniše Šoše, ali ulica priča da suradnik menadžerske agencije Pharos Sport koja skrbi o karijeri Ante Rukavine zapravo samo obavlja prljave poslove za braću Momčilović, Nikicu Jelavića te obitelj Petrač.

Navodno se jedan od slavne braće i danas vrzma tribinama Poljuda i uživa u Hajdukovim predstavama. Braća Momčilović, Rajko zvani Riba te Velibor poznati i kao Lola, akteri su suđenja desetljeća, koje se prometnulo u žestoki debakl hrvatskog pravosuđa, između ostalog, rezultiravši odlaskom Radovana Ortynskog sa mjesta Državnog odvjetnika.

Braća Momčliović, zajedno sa Davor Zečevićem-Zecom i Davorinom Sobjeslavskim bili su i prvi odgovorni za preprodaju teških droga u zločinačkoj organizaciji koja je nakon suđenja ostala - takozvana, a osim servisiranja narkomreže u opisu njihovog radnog mjesta navodno su bila i ubojstva, pokušaji ubojstava, iznude, prijevare, premlaćivanja i razni drugi oblici nasilničkog ponašanja. Većina točaka iz optužnice koja je protezala na više od 200 strana nikada nisu dokazane, a svakako je najbitnije da im nikada nije dokazano udruživanje u zločinačku organizaciju.

Osim braći Momčilović Hajduk je bio intrigantan i mnogim drugim likovima poput primjerice Novice Petrača, a po tom pitanju ništa bolje ne stoji ni Dinamo čiji je izvršni dopredsjednik, pionir očinskog menadžerstva, znao pronaći zajednički jezik s Branimirom Glavašom, Borom Ivkovićem pa i Vjekom Čuljkom.

Bonačić u svojoj ispovijesti reporteru Jutarnjeg lista ide i dalje u prošlost, na samo izvorište problema koji su započeli u vrijeme prvog hrvatskog predsjednika, a nastavili se u doba "prevaranata u HNS-u" kojima mafijaško raspoloženje u hrvatskom nogometu nimalo ne smeta. U savezu se, tvrdi, ionako živi od igrača koji su karijeru napravili u inozemstvu. Što nimalo ne čudi, jer su okolnosti u kojima nastaju karijere u hrvatskom nogometu čak i za vrhušku Rusanove nesigurno tlo.

Hajduku je, čini se, najteže. Zdravko Mamić drži modre konce u svojim rukama, dok su crni Hajdukovi dani, baš kao što je netko zgodno primijetio te jeseni 2005, započeli odlaskom Igora Štimca iz splitske svakodnevnice. Dok je Štimac bio gazda, navodno se su se od transfera Hajdukovaca u inozemstvo ispod stola uzimali milijuni, a nakon njegovog odlaska treneri se zadovoljavaju s par desetaka tisuća eura, zbog kojih roditelji talentirane mladeži godinama vraćaju bankovne kredite. Ali problem je što njihov "mali" opet ne igra, jer se u međuvremenu promijenio trolist trenera, pa bi u najboljem slučaju, trebalo posegnuti za novim kreditom. Ili u najgorem slučaju, angažirati dobrog menadžera.

Ako je istina da se momčad slagala po nalogu iz Lepoglave, onda je logično da klub na životu može održati samo onaj tko se zna bosti s rogatima. Takav nije bio Bonačić, takvi nisu bili ni Pudar i Krešić, a ispostavilo se, ni Branko Grgić. Teško da će isto uspjeti i Robertu Jarniju, a ponajmanje aktualnom Hajdukovom rukovodstvu, ili onome što je od njega ostalo.

Policija će kontaktirati Bonačića

Kako doznajemo od glasnogovornice PU splitsko-dalmatinske Marine Kraljević - Gudelj, policija će što hitnije pokušati stupiti u kontakt s bivšim Hajdukovim trenerom Lukom Bonačićem zbog njegovih izjava o navodno naručenom ataku na stubištu njegove zgrade u Splitu.

"Tijekom kriminalističke obrade koju smo obavili nakon događaja Luka Bonačić nije iznosio nikakvu sumnju u možebitne počinitelje. Njegove posljednje izjave za nas su velika novost, pa ćemo po tom pitanju što prije stupiti s njim u kontakt. A kad dođe u Split obavit ćemo i obavijesni razgovor kako bi nam pomogao rasvijetliti događaj i dovesti nas do počinitelja." - kazala je glasnogovornica-

Jarni: Zanima me samo nogomet

Aktualni Hajdukov trener Robert Jarni istaknuo je tijekom kratkog razgovora da nema nikakvih problema po pitanju stvari koje smo naveli kao potencijalnu opasnost njegovim trenerskim ambicijama.

"Izjave gospodina Luke Bonačića zaista ne želim komentirati. Ne znam pokušavate li nešto insinuirati, ali vaša pitanja treba dostaviti Hajdukovom rukovodstvu. Mene interesira samo nogomet. Isto tako, o razlozima odlaska Sergija Krešića s Hajdukove klupe znam jednako koliko i vi." - odlučan je Jarni.

D.R.
Foto: V.G.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara