Kristijan Kike Curavić krenuo u polarnu avanturu

JUČER poslijepodne je letom sa zagrebačkog Plesa za norveški Oslo otpočeo projekt Kristijana Kike Curavića, našeg najpoznatijeg ronioca na dah i njegovog tima, pod nazivom Polarna avantura.

Nakon dugotrajnih treninga, organizacijskih priprema, ali i nedavne bolesti, Kristijan Curavić odlazi na Sjeverni pol pokušati postaviti jedinstveni rekord u dubinskom ronjenju ispod leda, u disciplini constant weight s perajama. Prva stanica mnogobrojne ekipe nakon Osla jest norveški ribarski gradić Longyearbin. Put zatim vodi do ruske istraživačke stanice Borneo, udaljene svega stotinjak kilometara od najsjevernije točke na Zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon nekoliko dana aklimatizacije, planirani su dnevni odlasci helikopterom do mjesta urona. Vječiti snijeg i led, temperatura zraka od oko -50°C i vode od -2°C, ali i moguće pothlađivanje tijela, uvjeti su s kojima će se Dupin s Krapnja, kako Curavića često nazivaju, susretati do ostvarenja svojeg konačnog cilja – zarona do dubine od 51 metra i povratka na ledenu površinu.

Curavić, inače, drži i neslužbeni svjetski rekord u ronjenju na dah ispod leda postavljen 4. travnja prošle godine. Na sjeverozapadu Norveške, u jezeru Djupvatnet, Kike je zaronio 50 metara u dubinu. Uzbuđeni Kike uvjeren u svoj uspjeh u zračnoj se luci obratio predstavnicima sponzora i medija sljedećim riječima: "Hvala svim sponzorima, a posebno VIPnetu, koji su omogućili realizaciju ovog pothvata i puno pomogli prilikom dugotrajnih priprema, koje su ključne za konačni uspjeh. Nadam se da ću opravdati svoja i njihova očekivanja te se za dva tjedna, sa Sjevernog pola, u domovinu vratiti kao novi svjetski rekorder.“

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara