Krvava autostrada calcia

Krvava autostrada calcia

"VOZAČ Juventusovog autobusa pod istragom je zbog sumnje u pokušaj ubojstva, ali trenutno ne postoje dokazi za njegovo uhićenje." - posljednja je službena obavijest talijanske policije o incidentu koji je za posljedicu imao gubitak života navijača Parme Mattea Bagnaresija.

> Ukleto kolo: Ubojstvo navijača Parme probudilo duh Gabrielea Sandrija

Tragedija je ponovo pogodila calcio. Crna bilanca gora je iz sezone u sezonu, unatoč inovativnim taktikama vladajućih u borbi protiv huliganiuma. Da stvar bude gora, Bagnaresi je ubijen u kolu koje je nudilo isti raspored parova kao lani kada je ubijen Sandri, navijač Lazija. Tek su domaćinstva bila obrnuta.

Problemi su nastali kada su se navijači Lazija i Juventusa susreli na kobnoj autostradi kod Badije al Pina. Tifosi iz capitallea bili su na putu prema Milanu gdje je Lazio igrao s Interom, a navijači Stare dame išli su na gostovanje u Parmu. Ubrzo je došlo do tučnjave, intervenirala je policija, a jedan je policajac, u želji da navijače zastraši pucnjevima u zrak, ubio navijača Lazija.

Italiju je pogodio val navijačkog nasilja; ulicama su pobješnjeli navijači rušili i palili automobile, policijske postaje, upravne zgrade klubova , čak i prostorije sudove i talijanskog olimpijskog odbora. Prvenstvo je prekinuto, a  Luigi Spaccatorella, 35-godišnji policajac, brani se od optužbe za ubojstvo.

Niti devet mjeseci prije Sandrija, Italijom je tresao slučaj Raciti. Razumljivo, odjeci su bili žešći jer je ubijen policajac. U krvavim neredima na Siciliji Raciti je smrtno stradao nakon što mu je eksplozivna naprava iz kućne uporabe eksplodirala u lice. Teško je ozlijeđen još jedan policajac, a liječničku je pomoć potražilo 70 navijača. Prvenstvo je prekinuto i slučaj je odveo k drakonskim promjenama u sigurnosnim mjerama na talijanskim stadionima, te je u nogomet duboko provukao sintagmu - optužba za terorizam.

U novijoj povjesti Juventus  se napao u crnoj kronici kada su se 2006. dva juniora Stare dame nesretno utopila u jezeru uoči utakmice protiv Cesene.

Budan:  Na sreću policija nije umješana

Odmah popodne nazvali smo Igora Budana koji je unatoč lakšoj ozljedi putova u torinu zajedno s ostatkom Parmine momčadi, kako bi vidjeli je li sve u redu.

"Nije u redu, dogodila se tragedija. Na jednom auto grilu, sreli su se navijači Juventusa i Parme nekoliko njih istrčalo je ispred Juventusovog autobusa. Vozač je vjerojatno iz panike stisnuo gas i udario jednog našeg navijača. Poginuo je na mjestu."

"Odmah je donešena odluka da odgodimo susret. Savez je dao zeleno sjetlo da se utakmica ne odigra. Sve ostale utakmice odigrale su se normalno. Ne mislim da će odgoditi prvenstvo, jer iako se radi o tragediji, prošli put kad je prekinuto natjecanje ubijene je policajac. Situacija je bila drugačija jer se aktivirala sva mržnja između policije i navijača. Ta mržnja koja je nažalost svojstvena talijanskom nogometu.", prepičao nam je Budan koji tvrdi da je zaliječio glasgovsku ozljedu te će biti Cuperu na dispoziciji.

Prema izvješćima talijanskih medija prvi datum za odrigravanja odgošene utakmice je 16. travanj.

Šimić: Drastično mijenjati stvari

Dario Šimić sjeća se prekinute utakmice protiv Bergama, kada su navijači divljali zemljom, pa tako nisu zaobišli ni utakicu Milana.

"Nije dobro. Stvari su u potpunosti izmakle kontroli. Prvo je ubijen policajac, a nije prošlo niti godinu dana pa sada opet novi neredi. Stvara se ta silna negativna energija, navijači su ionako stalno nezadovoljni... Sve skupa bitno šteti ugledu talijanskog nogometa  i to nije nikakva floskula. Naša utakmica u Bergamu prekinuta je, zaista nije bilo ni najmanje šanse da odradimo taj susret. Igrači su pokušali smiriti navijače, ali znate i sami da to ne ide. Nešto se drastično mora mijenjati, kao što su to Englezi napravili kada su imali problema s navijačima." - rekao nam je tada naš reprezentativac.

Crna knjiga calcia

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Talijanske vlasti nemoćne su. Traže rješenje, ali učinka nema. Matteo Bagnaresi nesretni je "junak" zadnje u nizu talijanskih nogometnih tragedija. Kronologija je nemilosrdna:

1963. Giuseppe Plaitano, 48-godišnji navijač Salernitane, bio je prva žrtva u sukobima navijača i policije. Smrtno je stradao 28. travnja na utakmici Salernitane i Potenze, kad su domaći navijači istrčali na teren, a jedan policajac pucao u zrak. Metak je pogodio Plaitana na tribini, a policajac nije kažnjen.

1973. Prilikom južnjačkog derbija Roma-Napoli, gostujući navijači Alfredo Della Corte ubijen je metkom u lice u sukobu huligana.

1979. Lazijev navijač Vincenzo Paparelli uoči derbija s Romom pogođen je raketom u oko. Raketu je sa suprotnog, južnog kraja stadiona, ispalio 18-godišnji ljubitelj Rome vjerojatno bez namjere da izazove nesreću, no Paparelli je preminuo u bolnici.

1984. Sljedbenik Triestine Stefano Furlan pogiba od posljedica udaraca koje su mu zadali policajci u nastojanju da razdvoje zaraćene skupine navijača domaćeg kluba i Triestine. Od tada se jedna tribina tršćanskog stadiona zove po Furlanu.

1984. Krajem utakmice Milana i Cremonesea, navijači domaćih "zabunom" ubijaju jednog od svojih. Mladi Marco Fonghessi stradava zbog "pogrešne" registracije na svom vozilu. Milanovi ga Ultrasi zaustavljaju i buše mu nožem gume. Fonghessi izlazi suprotstaviti se huliganima, no natrčava na nož i pogiba.

1988. U tučnjavi navijača Ascolija i Intera, nožem ubijen pristalica domaćih, Nazzareno Filippini. Uhićena četiri Interovca. 1989. Veća skupina Milanista napada trojicu Rominih navijača. Mladi Antonio De Falchi umire pri bijegu od – srčanog udara! Od trojice optuženih sljedbenika Milana, jedan je osuđen na sedam godina zatvora.

1989. Ultrasi Fiorentine dočekuju vlak s Bolonjezima i zasipaju ga kamenicama te molotovljevim koktelima. Jedan eksplodira u vagonu i nanosi teške opekline dvojici gostujućih navijača. 1993. Slučajni prolaznik Celestino Colombi umire u Bergamu od srčanog udara usred policijske intervencije protiv navijača Atalante i Rome.

1995. Nasmrt izboden navijač Genoe, Vincenzo Spagnolo. Ubojica je 18-godišnji Simone Barbaglia, novopečeni pripadnik Milanovih ultrasa. Osuđen na 15 godina zatvora.

1998. Navijač Trevisa Fabio Di Maio umire od srčanog udara tijekom policijske intervencije zbog tučnjave domaćih navijača s pridošlicama iz Cagliarija. Tribina stadiona u Trevisu danas nosi Di Maiovo ime.

1999. Navijači Salernitane pale vatru u vlaku koji prevozi 3000 Salernitanaca s utakmice u Piacenzi. U rasplamsalom požaru pogibaju četvorica navijača.

2001. Maloljetni navijač Catanije baca bombu kućne izrade na tribinu s pristalicama Messine i smrtno ranjava Antonina Curra.

2003. Napolijev navijač Sergio Ercolano u bijegu od policije pokušava skočiti s jedne tribine na drugu. Pada u ponor i pogiba.

2007. Smrtno stradava visoko rangirani policajac Filippo Raciti za vrijeme sukoba s navijačima Catanije.

D.R
Foto: AFP, Reuters, La Stampa

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara