Ladić: Dinamov hendikep je spora zadnja linija

DRAŽENU LADIĆU konačno je krenulo u mladoj reprezentaciji. Pobjedama nad Grčkom i Azerbajdžanom momčad se približila plasmanu na EP 2009, što je imperativ obzirom da naše vrste nije bilo na posljednjoj smotri mladih reprezentacija u Nizozemskoj. S bivšom jedinicom Modrih razgovarali smo ipak prvenstveno o europskom Dinamu. Ili Dinamu u europi, ovosi kako se uzme. Ladić, naime, smatra da modri imaju momčad zrelu za dobar rezultat u Uefinoj ligi, ali da u njoj također postoji još puno prostora za napredak.

"Dinamo je superiorna ekipa u našem prvenstvu, složili su zaista lijepu momčad koja može odigrati dobru ulogu u grupi Kupa UEFA. Mislim da bi se večeras trebali iskazati, jer pobjeda u Bergenu prava je prilika da se osigura proljeće u Europi."

Čak i da remiziraju ostaju živi, poglavito pobjedi li HSV večeras iznenađujuće loš Rennes pa Nijemci u Zagreb stignu s B momčadi. sigurno će se, u tom slučaju čuvati za Bundesligu.

"Ne treba na taj način razmišljati. Bilo bi puno bolje večeras uzeti pobjedu i biti miran. Osobno vjerujem da će Dinamu to uspjeti. HSV u Zagreb sigurno neće stići s najkvalitetnijim igračima, ali i ti su igrači dovoljno kvalitetni u odnosu na naše. Velikim ekipama kao što je HSV nije u interesu da podbace, čak ni kada su sigurni."

Kakav Dinamo večeras očekujete?

"Puno će toga ovisiti o terenu. Slušao sam trenera Ivankovića koji kaže da je travnjak u izuzetno lošem stanju. Inače bi to za domaćina bila  otežavajuća okolnost jer ne mogu razviti svoju igru, ali u ovom slučaju je to za njih lagana prednost jer su fizički pripremljeniji za takav teren. Ne kažem da je Dinamo fizički loša ekipa, ali ovako teški uvjeti puno iscrpljuju, a Brann je ipak odigrao više takvih utakmica. Oni su momčad koja igra na snagu i Dinamu neće biti lako."

Posebno bi na oprezu trebala biti defenziva. Ove sezone nerijetko se događaju početnički kiksevi.

"Treba paziti na prekide jer ozbiljne ekipe kažnjavaju i najmanju neopreznost. Dinamova obrana figurira kao slabiji dio ekipa jer 90 posto utakmica Dinamo odigra u hrvatskoj ligi. A to za Europu nije dovoljno. U HNL-u obrana s lakoćom rješava sve probleme i stječe se loša navika. Nema potrebe za čvrstim duelima, sve de rješava s pola snage. I onda je igraču teško reći; E, danas ću biti čvršći... No, nije obrana stvar samo zadnje linije. Obranu trebaju igrati i svi, kao što svi trebaju ići u napad. Dinamova je zadnja linija relativno spora, a to se onda mora kompenzirati. U HNL-u za tim nema potrebe i to je Dinamov europski hendikep. Ako prednja linija igra obranu, kao što to u Dinamu čine Pokrivač, Vukojević čak i Modrić, onda stvari bolje izgledaju."

Dinamo bez Modrića?

Novi Modrić ne može se naći u jednoj osobi. Dinamo griješi jer ne može se stalno govoriti da ciljevi ostaju isti, a prodalo se nekoliko najboljih igrača. Treba navijačima realno reći kakva je situacija, a ne prodavati lažne priče. To je sasvim normalno u velikim klubovima. Ne možete stalno trubiti da ćete biti prvak Europe, a prodali ste sve što valja. Po tome vam onda ti igrači nisu ni bili potrebni."

Mlada reprezentacija zaredala je pobjede. Što se promijenilo, atmosfera u momčadi konačno je onakva kakva treba biti..

"Zadnje četiri utakmice odigrali smo jako dobro jer smo dobili jednu drugu dimenziju; složili smo ekipu i van terena. Ne samo u nogometnom, već i u ljudskom smislu. Puno znači ponašanje pojedinca, a mi smo konačno uspjeli složiti momčad koja diše zajedno. To prije nismo imali, sve dok se momci sami nisu uvjerili da nam upravo to nedostaje. Kvaliteta je neosporna, ali je nisu ispoljavali jer je svaki od njih bio jedinka za sebe na terenu. Razgovarao sam dosta s igračima, i svaki od njih traži drugačiji pristup. Imaju drugačije probleme, od onih egzistencijalnih, preko stalne borbe za opstanak, preko problema na psihičkoj osnovi. Na nekoga pozitivno djeluje galama, a na nekoga topla riječ. Primjerice, Ante Rukavina. Još uvijek je zaigran i traži senzibilniji pristup. S 29 godina doveden je da bude spasitelj Hajduka, a to se sa 19 godina ne može. No, u posljednje vrijeme sjajno radi, ima drugačiji pristup na treningu i utakmicama, i siguran sam da će uskoro zabijati i u Hajduku, ne samo u mladoj reprezentaciji.

D.R.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara