Landis se etapnom pobjedom vratio u borbu za pobjedu na Touru

AMERIKANAC Floyd Landis (Phonak) pobjednik je 17. etape biciklističke utrke "Tour de France" vožene od Saint-Jean-de-Mauriennea do Morzinea u dužini od 200.5 kilometara.

Landis je ciljem prošao u vremenu od 5:23:36 sati, 5:42 minute zaostao je drugoplasirani Španjolac Carlos Sastre (CSC), a 5:58 treći Francuz Christphe Moreau (Ag2r).

Samo dan nakon što je izgubio vodstvo u ukupnom redoslijedu i pao na 11. mjesto sa više od osam minuta zaostatka za novim vodećim, Španjolcem Oscarom Pereirom (Caisse d'Epargne), Landis se vratio u borbu za ukupnu pobjedu i to u velikom stilu. U posljednjoj alpskoj etapi ovogodišnjeg "Toura" Landis je napao već na prvom od četiri uspona koji su bili pred biciklistima, Saisiesu 127 km prije cilja.

Landisova prednost u odnosu na glavne konkurente stalno je rasla, te je nakon prelaska preko Saisiesa, Aravisa i Colombierea, a uoči posljednjeg uspona dana na Joux-Plane, imao gotovo devet minuta prednosti, te je ponovno bio virtualni lider "Toura". Na posljednjem usponu njegova se prednost nešto smanjila, na konačnih 5:42 ispred Sastrea, te 7:08 minuta ispred ukupno vodećeg Pereira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svojom vožnjom u četvrtak Landis je podsjetio na gotovo već zaboravljene herojske vožnje nekadašnjih biciklističkih prvaka u brdima, posebice na Talijana Claudija Chiappuccija kojemu je posljednjem uspjelo nešto slično, i to još 1992. godine kada je slavio u Sestriereu nakon također cjelodnevnog bijega u Alpama.

Tri dana prije završetka "Toura" u vodstvu se i dalje nalazi Pereiro, ali sada sa samo 12 sekundi prednosti u odnosu na drugog Sastrea, te 30 ispred trećeg Landisa.

Kako je pred biciklistima u subotu još 57 km dugačak kronometar, disciplina u kojoj je Landis osjetno bolji od Pereira i Sastrea, Amerikanac je ponovno postao glavni kandidat za pobjedu na ovom "Touru" prepunom preokreta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara