Landisu otkaz u Phonaku

ŠVICARSKA profesionalna biciklistička momčad Phonak dala je otkaz Amerikancu Floydu Landisu odmah nakon što je objavljeno da je njegov B nalaz dopinškog testa na "Tour de Franceu" bio pozitivan, te da će mu najvjerojatnije biti oduzet naslov pobjednika.

"Landis je dobio otkaz zbog kršenja internog momčadskog Etičkog koda. Ukoliko želi nastaviti legalnu borbu u ovom slučaju, to će morati sam bez naše pomoći", objavio je Phonak.

Međunarodni biciklistički savez (UCI) potvrdio je u subotu kako je i B nalaz dopinškog testa Landisa nakon 17. etape ovogodišnjeg "Tour de Francea" pozitivan na muški spolni hormon testosteron.

"Analiza B nalaza urina Floyda Landisa potvrdila je rezultat prvog nalaza obavljenog u antidopinškom laboratoriju u Parizu. U skladu s pravilima, UCI-jeva antidopinška komisija zatražit će od Američkog biciklističkog saveza pokretanje disciplinskog postupka protiv vozača", stoji u priopćenju UCI-ja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Landisu će najvjerojatnije biti oduzet naslov pobjednika ovogodišnjeg "Toura", te će biti kažnjen s dvije godine zabrane nastupa.

Pobjednikom ovogodišnje najveće svjetske biciklističke utrke tako će biti proglašen Španjolac Oscar Pereiro, koji je utrku završio sa 57 sekundi iza Landisa. Pereiro će tako postati peti Španjolac pobjednik "Toura" u povijesti, a prvi nakon Miguela Induraina koji je svoj posljednji od pet naslova proslavio 1995. godine.

Landis ima rok od 10 dana kako bi predao svu dokumentaciju Američkoj antidopinškoj agenciji (USADA) kojom bi eventualno opravdao svoj pozitivan dopinški test. Ukoliko ga i USADA proglasi krivim, posljednja opcija mu je žalba Međunarodnom sportskom sudu (CAS), koju su njegovi odvjetnici već najavili.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara