Leeds ispao u treću ligu i upao u financijsku krizu

LEEDS UNITED, nekada jedan od najjačih engleskih klubova, trostruki osvajač naslova prvaka Engleske, prije samo šest godina igrao je u polufinalu Lige prvaka protiv španjolske Valencije, a danas je na rubu bankrota, nakon što je ispao u treću englesku ligu.

U sezoni 03/04. Leeds je ispao iz elitne engleske Premier lige u Championship, a nakon nekoliko godina osrednjih rezultata, ove je sezone ispao u League one, odnosno treću englesku ligu.

Od sljedeće sezone Leeds će, po prvi puta u svojoj 88-godišnjoj povijesti, biti član trećeg razreda engleskog nogometa. Pod uvjetom da prije toga ne bankrotiraju.

Niža liga donosi manji broj posjetitelja, sponzora, dakle, manje novca. Situacija je to na koju klub s Elland Roada, desetog najvećeg stadiona u Engleskoj, nije navikao, jer su prije ispadanja u drugu ligu proveli 16 uzastopnih sezona u Premiershipu.

Iako čelnici kluba odbijaju komentirati sve češća nagađanja o kritičnoj financijskoj situaciji u klubu, u izjavi engleskim medijima izvršni je direktor Leedsa, Simon Harvey, zamolio sve potencijalne sponzore da se jave klubu.

"Svi zainteresirani za sponzoriranje kluba trebali bi nam se javiti.", rekao je Harvey, odbivši direktno komentirati financijsku situaciju kluba, iako vapaj za sponzorima govori sasvim dovoljno.

M.Č.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara