Legendarni Anfield odlazi u povijest, Liverpool se seli na novi stadion

LIVERPOOL planira izgraditi novi stadion koji će primati 60 tisuća gledatelja, a bit će smješten u blizini legendarnog Anfielda. "Novi Anfield" će tako povećati kapacitet za 15 tisuća, s obzirom da sadašnji Liverpoolov stadion prima točno 45 362 gledatelja.

Također, kapacitet stadiona se planira povećati na 73 tisuće gledatelja ali potrebne dozvole za to još nisu dobivene. Liverpool će se tako novim stadionom približiti rivalima Manchester Unitedu i Arsenalu po broju gledatelja. Arsenalov novi Emirates stadion prima 60 355 gledatelja, dok na Manchesterov Old Trafford može stati 76 212.

Kraj radova 2011. godine

Tom Hicks i George Gillett, Amerikanci koji su vlasnici Liverpoola, potvrdili su da će se izgraditi novi stadion. "Jako sam zadovoljan što je klub dobio potrebne dozvole i može krenuti u izgradnju", rekao je Hicks.

Novi stadion bit će smješten na Stanley Parku, završetak radove se planira u osmom mjesecu 2011., a koštat će 350 milijuna funti (oko 440 milijuna eura).

I novi stadion će imati "Kop"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su neki navijači već izrazili nezadovoljstvo što će morati napustiti Anfield,  novi stadion će imati "Kop" odnosno dio gdje će biti smješteni najvatreniji navijači Liverpoola. Novi "Kop" će biti veći, strmiji i moći će primiti 18 tisuća navijača, a prema ljudima iz kluba bit će srce stadiona. "New Anfield" će imati futurističan izgled, odličnu akustiku i arhitekti vjeruju da će postati i turistička atrakcija.

Anfield je izgrađen 1884.

Anfield je izgrađen 1884. i u početku je bio stadion Evertona koji je na njemu nastupao do 1982. Od te godine postao je stadion Liverpoola, kluba koji je nastao odlaskom Evertona sa Anfielda. Osim nebrojeno međunarodnih mečeva na tom stadionu su se iz igrale tri utakmice iz skupina te jedan četvrtfinalni dvoboj na Euru '96.

1952. rekordna posjećenost - 61 905 gledatelja

Najviše gledatelja na Anfieldu je zabilježeno 1952. godine u utakmici FA Cupa protiv Wolverhamptona, dvoboj je pratilo 61 905 navijača. To je bilo dok stadion još nije imao sva sjedeća mjesta, a rekord nakon preuređenja datira iz 2006. Utakmicu protiv Tottenhama je gledalo 44 983 navijača. Najmanja posjećenost je bila pradavne 1895., utakmicu s Loughboroughom je gledalo samo tisuću ljudi.
                                  
Sezone 2001./01., kada je klub osvojio treble - FA Cup, Liga Cup i Kup Uefa, ukupno je na Anfieldu bilo preko milijun i tristo tisuća navijača.

M.Pa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara