Leo Beenhakker, čovjek koji je preporodio poljski nogomet

KADA JE u lipnju 2006. godine preuzeo poljsku reprezentaciju, 65-godišnji Nizozemac Leo Beenhakker postao je prvi stranac u povijesti na klupi izabrane nogometne vrste Poljske.

Momčad koja je nakon Svjetskog prvenstva bila u katastrofalnom stanju, Beenhakker je sasvim obnovio, unaprijedio i na koncu doveo do prvog nastupa na Europskim prvenstvima.

"U ljeto 2006. godine atmosfera u reprezentaciji bila je očajna. Mediji su je doslovno rasporili kritičkim pisanjem, a nacija gotovo da nije imala nikakvog interesa sa reprezentativnim nogometom. Igrači su bili potišteni i bez ikakvih ambicija, a ja sam im vratio vjeru u vlastite mogućnosti" - rekao je Beenhakker.

Posebno dobro Poljaci su izgledali u kvalifikacijskim utakmicama s Portugalom. Pobjeda na domaćem terenu od 2:1 i remi u Lisabonu 2:2 smatraju se vrhunskim dosezima ovog nizozemskog stratega.

Podsjetimo kako je ovaj sijedi, strastveni ljubitelj kubanskih cigara i kave u 30-godišnjoj karijeri trenirao Nizozemsku, Saudijsku Arabiju te Trinidad i Tobago, a od klubova Real Madrid, Ajax, Zaragozu, Feyenoord, Vitesse i Americu. Osvojio je tri prvenstva Španjolske sa Realom i dva Nizozemske sa Ajaxom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ljudi me u Poljskoj smatraju kao centralnu javnu osobu, kao pravu zvijezdu. No, to nije kako se ja osjećam, niti me to motivira da radim najbolje kako mogu. Moja je jedina motivacija nogomet, obožavam ga." - rekao je Beenhakker.

Nizozemac je za kraj istaknuo kako je vrlo zadovoljan količinom talenta u Poljskoj.

"Mogu reći da sam uistinu impresioniram količinom talenta ovdje. Gotovo kao u Portugalu i Francuskoj, samo ga do sada nisu znali pravilno usmjeriti i iskoristiti. No, to se sada polako počinje mijenjati." - za kraj će Beenhakker.

V.B.
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara