Ljubičić: Iako je mlad, Čilić ima glavu trenera

Tekst: Totalsport
Foto: AFP

NAKON impresivne pobjede Marina Čilića nad Andyjem Murrayem u osmini finala US Opena hrvatskom su se tenisaču naklonili novinari vodećih svjetskih medija.

O Marinu Čiliću novinar New York Timesa tako je porazgovarao s njegovim australskim trenerom Bobbom Brettom, ali i s hrvatskim tenisačem Ivanom Ljubičićem (30), koji se posebno pohvalno i s poštovanjem izrazio o devet godina mlađem kolegi.

"Čilić je kao trener. Vrlo je pametan momak. Kad god igram protiv mlađih igrača, uvijek ga pitam za savjet i mogu reći da doista odlično razumije igru. Daje mi odlične sugestije. Siguran sam, doduše, da je tu puno utjecaja Boba Bretta, ali sam Čilić također ima fantastičnu glavu."

Kad je prvi put vidio Čilića kako igra, priznaje Ljubičić, nije bio oduševljen.

"Gledao sam ga protiv nekog nevažnog igrača. Izgubio je prvi set i gubio 1:0 u drugom. Čuo sam ga da kaže: “Gotovo je”! Imao je doista strašnih uspona i padova. No, takav je uvijek bio slučaj s tako visokim momcima. Treba im vremena da pronađu svoju igru. Marin ju je, čini se, pronašao, čim je pobijedio Murrayja."

Bobb Brett, australski trener koji je radio s Andresom Gomezom, Borisom Beckerom, Goranom Ivaniševićem i Marijem Ančićem, također je o svom učeniku govorio biranim riječima.

"Uloga trenera najviše je u tome da sve organizira i ne dopusti igraču da se sam upropasti. Marin doista ima sve sposobnosti koje mu trebaju da bi bio vrhunski igrač. Također, ima nevjerojatnu radnu etiku. Nikad mu nije bilo teško izaći na teren i raditi. Njegova volja da postane bolji i strast za igrom oduvijek su bile na najvišoj razini. Što više čovjek može tražiti?"

"Protiv Murrayja pružio je doista sjajnu partiju. No, za dva dana mora izaći ponovno na teren i igrati protiv još jednog momka (Juan Martin del Potro, op. a.) koji je na razini Murrayja: i po godinama i po kvaliteti. Sve što znam jest da Marin igra dobro. Postaje bolji sa svakim novim mečem, a posebno mu je pomogao povratak u meč i pobjeda nakon što je gubio 2:0 protiv Jesseja Levinea. Protiv Murrayja je uspio spojiti zajedno nekoliko stvari koje prije Levinea nije mogao. Možda baš zbog tog spašenog meča. Mislim da mu je to puno pomoglo."

"U tenisu je važno da je daleko lakše stvoriti tenisača visokog 180 centimetara od onog koji je visok 198 centimetara. To je već težak posao. Toliko je važnih dijelova u teniskoj igri i tenisačima-dvometrašima uopće nije lako kako se misli. Treba više vremena, a trajanje nosi pritisak. No, Marin je uvijek radio naporno. I patio. Patio je trenirajući, patio je igrajući, na rezultatima. Meni je bitna stvar što je danas bolji igrač negoli je bio prije godinu dana. Dakle, nije patio nepotrebno."

Za kraj, novinar Tennisworlda Pete Bodo, donosi Čilićevu izjavu o njegovu treneru.

"Trenirao je velike igrače. Donio mi je stoga pregršt iskustva, znanja koje mi pomaže razumjeti neke stvari daleko lakše. Da radim s nekim manje iskusnim, moj bi razvoj tekao još sporije i ne bih se razvijao tako brzo. Mislim da učim brzo. Pokazuju to moji rezultati na Grand Slam turnirima. Bob zna puno o tenisu, ali ne samo o tenisu..."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara