London pogreškom dobio Olimpijske igre 2012?

ALEX GILADY, jedan od čelnih ljudi Međunarodnog olimpijskog odbora tvrdi da je London dobio organizaciju Igara 2012. godine jer je jedan od glasača greškom upisao ime Londona. Navodno je grešku počinio Grk Lambis Nikolau.

Kako javlja BBC, Gilady kaže da je jedan od glasača greškom umjesto za španjolsku prijestolnicu glasao za englesku. Navodno je želio je upisati Madrid, koji bi tako najvjerojatnije pobijedio.

Glasovanje se odvijalo u srpnju ove godine u Singapuru. London je bio u prednosti, ali Pariz i Madrid su imali 33:31 u glasovima. Da je jedan od glasača, u trećem krugu glasovanja, učinio kako je želio i glasao za Madrid, glasovi bi bili izjednačeni 32:32 i u dodatnom glasanju pobijedio bi suparnika, grad Pariz.

"Mislimo da znamo što se dogodilo. Jedan je glasač dao svoj glas Londonu, umjesto Madridu. Da je Madrid ušao u finale protiv Londona svi glasovi Pariza išli bi njemu i imao bi velike šanse za pobjedu i u tom bi slučaju pobijedio Madrid." - kazao je Gilady te dodao kako je London imao veliku sreću.

Prema istraživanjima britanskih medija, tvrdnje Izraelca Giladya imaju osnove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, iz engleskog olimpijskog saveza odbacuju ovakve tvrdnje.

"Priča ne stoji. Glasovanje je održano pošteno, svaki glas je zabilježen." - izjavio je Craig Reedie.

"Alex tvrdi da je neimenovani glasač "možda" uradio nešto što je "možda" dovelo do nečeg, a to je "možda" promijenilo strukturu glasova. Ovakve se stvari događaju nakon svakog glasovanja." - dodaje Reedie.

"London je osvojio Igre 2012. Ako tražite razloge, onda trebate pogledati na kvalitetu ponude i lobiranja i iznad svega - kvalitetu prezentacije naše kandidature." - zaključio je Reedie.

U finalnom glasanju London je pobijedio Pariz rezultatom 54:50 te osvojio domaćinstvo ljetnim Olimpijskim igrama 2012. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara