Maksimirska matematika: Dinamo na dva boda do proslave naslova prvaka

Maksimirska matematika: Dinamo na dva boda do proslave naslova prvaka

AKO JE točno da Dinamo u pravilu rano ispada iz europskih kupova, vrijedi i tvrdnja da rano osigurava titulu prvaka u domaćem prvenstvu.

Tek završava ožujak, a hrvatsko je prvenstvo već gotovo matematički odlučeno. Nevjerojatno, ali Dinamu sedam kola prije kraja nedostaju samo dva boda da bi sigurno bio prvak deseti puta u nezavisnoj Republici Hrvatskoj.

Već u idućem kolu 5. i 6. travnja modri će se okititi naslovom ako pobijede Inter, pa čak i ako izgube pod uvjetom da Hajduk ne svlada Osijek, a Slaven Zadar.

Ostvare li se predviđanja, kroničari plavih mogli bi to proglasiti "Bushevim naslovom", s obzirom da će idućeg vikenda Zagreb pohoditi američki predsjednik. U ovom trenutku Dinamo vodi na tablici sa 63 boda, a Hajduk ih ima 44, te može u najboljem slučaju, kad bi pobijedio sve do kraja, doseći kvotu od 65 bodova.

Slaven pak može maksimalno skupiti 64 boda, dok Rijeka više ni teoretski ne može osvojiti prvenstvo. Istovremeno, Dinamo ima čak za 29 golova nadmoćnu razliku pogodaka, još jedan pokazatelj zapanjujuće nadmoći sastava koji su kadrovski formirala braća Mamić, a koje su ove godine vodili Branko Ivanković i, od siječnja, Zvonimir Soldo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U protekla dva prvenstva, maksimirski su plavi također bili vrlo uvjerljivi prvaci: 2006. je njihova prednost pred Rijekom iznosila 11 bodova, a 2007. pred Hajdukom ništa manje od 20.

Dok Dinamo više ne može izjednačiti ili oboriti vlastiti rekord u broju osvojenih bodova od 92 osvojena prošle godine, mogao bi nadmašiti prednost od 21 boda, za koliko je odmakao Hajduku koncem 1996/97 pod stručnim nadzorom Otta Barića.

Blizu naslovima, ali ne toliko kao Dinamo, nalaze se i PSV Eindhoven u Nizozemskoj, te Rangers u Škotskoj: plavim protestantima nedostaju četiri boda da sigurno odmaknu Celticu, no zanimljivo je da sve preostale četiri utakmice igraju u gostima, uključujući kod trećeg Dundee Uniteda i kod drugog Celtica.

PSV će biti prvak s još najviše pet bodova u preostala tri kola, dok Porto od tog dostignuća dijeli šest "točkica" u sedam utakmica do kraja prvenstva.

Totalsport
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara