Maljković: Europska košarka je crna rupa

Maljković: Europska košarka je crna rupa

JEDAN od najtrofejnijih europskih trenera, trenutno bez kluba, Božidar Maljković razočaran je viđenim na upravo završenom Europskom košarkaškom prvenstvu.

Maljković je prošle sezone bio trener španjolske Unicaje iz Malage s kojom je igrao polufinale španjolskog Prvenstva i izborio je nastup u Euroligi naredne sezone. U Euroligi su se plasirali među 16 najboljih ekipa, što je najveći uspjeh kluba dosad.

Maljković je osvojio četiri titule prvaka Europe - dvije sa Jugoplastikom, i po jednu sa Limogesom i Panathinaikosom.

Kako prenosi Slobodna Dalmacija, Maljković se na Eurobasket došao opustiti i pogledati dobre utakmice, pogledati najbolje europske momčadi. No, na kraju je vidno razočaran i nezadovoljan sa svim što se tiče ovogodišnjeg Prvenstva: od organizacije do igračke kvalitete.

Maljković smatra da je Europa postala samo loša kopija NBA lige, europski igrači prerano odlaze u Ameriku od čega koristi imaju samo Amerikanci, ali ne i Europljani. Razlog za pad kvalitete je i sve manje pravih trenera, mnogo njih trči u odijelima po "važnim" sastancima i bavi se managerskim poslovima, umjesto da prate i vode treninge svojih igrača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još jedan bitan razlog je i taj što danas vlasnik klubova žele samo što brže zaraditi na igračima i klubu.

Veliki problem na košarkaškim terenima su i pravila koja su različita u ULEB-u, FIBA-i, NBA-u i NCAA-u, smatra Maljković dodajući da bi se pravila trebala ujediniti.

Slobodna Dalmacija prenosi izjavu Maljkovića o hrvatskoj reprezentaciji u kojoj je Maljković rekao da po njemu hrvatsku reprezentaciju ne treba mijenjati. Mlada generacija ima vremena se razviti, a nakon dugo vremena vidio je "trenerski učinak" na parketu.

Smatra da je jedni problem hrvatske reprezentacije to što nije imala igrača odluke, a i slobodna bacanja bila su katastrofalna. Maljković smatra da ova generacija hrvatskih košarkaša ima šanse napredovati i postići dobre rezultate.

Maljković žali za igračima poput Kukoča i Rađe, a jednom je izjavio da je Toni Kukoć najbolji igrač kojeg je ikad trenirao.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara