Marković: Ako treba, po hrvatsku kvalitetu idemo i na Mjesec!

"HRVATI opet vrbuju našu djecu!",  vrište naslovi tiražnih australskih tiskovina koje donose vijest o ponovnoj ofenzivi Hrvata na njihovom teritoriju,  zbog čega su nogometni kroničari Down under oglasili opću opasnost.

U središtu priče je talentirani trio, zakaparena budućnost Soceroosa, u sastavu Mate Dugandžić, Steven Luštica i Daniel Višević, zatim Dinamov lovac na talente i veterane Zoran Mamić te na koncu, uvijek agilni presidente Vlatko Marković. Upravo je prvi čovjek hrvatskog nogometa, nadaleko poznat po svom istančanom osjećaju za brzu detekciju i najmanjeg stupnja hrvatstva u genima raseljene mladeži, najveći razlog za strah vodećih ljudi australskog nogometa.

Procurilo je da Marković već koketira s obiteljima spomenutog trolista, razmatrajući mogućnosti kojima bi ih se što prije uvelo u reprezentativni program mladih selekcija s CRO predznakom.

"Ljetos smo organizirali svjetsko prvenstvo hrvatskih klubova u iseljeništvu koje nas je koštalo dva milijuna kuna", prvo je što će nam Marković reći u to ime.

A potom će presidente potvrditi kako intenzivni kontakti s mladićima postoje te da ih se što prije želi dovesti u čudesnu zemlju njihovih predaka.

"Da se razumijemo, naše su veze s dijasporom izvanredne. Nema onog Hrvata koji ne bi htio igrati za hrvatsku reprezentaciju. Obitelji tih mladića žele da oni igraju za Hrvatsku i naša je suradnja zaista na visokom nivou. Ako treba, hrvatsku kvalitetu dovest ćemo i s Mjeseca! Imamo uvid u trenutačno stanje i ništa nećemo raditi mimo propisa. Pogledajte koliko smo igrača dosad uspjeli dovesti u reprezentaciju", odlučan je presidente.

Tko su uopće mladići koje bi uskoro mogli gledati u dresu hrvatske reprezentacije? O tome dosta toga može reći sportski direktor Dinama Zoran Mamić koji se upoznao s njihovim kvalitetama na svom nedavnom proputovanju Australijom i ponudio im probu u redovima hrvatskog prvaka.

Daniel Višević već je odradio dvotjedni ciklus treninga pod paskom Dinamovih stručnjaka u Maksimiru, dok će Mate Dugandžić krenuti prema Hrvatskoj kada riješi i posljednje obveze na sportskom institutu u Victoriji, gdje je Višević nedavno diplomirao. Luštica je, pak, trebao na probni rok u milanski Inter, ali je početkom godine slomio nogu. Njegov dolazak na probu u Hrvatsku očekuje se u prosincu, a nije isključeno da će početkom sljedeće godine ipak okušati sreću u Interovom pogonu.

A što o svemu kažu nogometne vlasti Australije? John Boultbee, visoki dužnosnik nogometnog saveza Australije tvrdi kako je nemoguće zabraniti igračima da nastupaju za zemlju iz koje potječu.

"Ne želimo nikoga uvoditi u nacionalnu momčad Australije samo zato da izgubi pravo nastupa za drugu zemlju. Igrače biramo na račun njihove forme i sposobnosti. Ako su nam određeni igrači interesantni da im uručimo poziv, a oni se tom pozivu odazovu, pravila će ih spriječiti da odu dalje od nas. Uostalom, postoje i određena Fifina pravila koja kažu da igrači ispod 18 godina nemaju pravo na bijeg. Bude li potrebno, posegnut ćemo za tim pravilima", tvrdi Boultbee.

O problemu se izjasnio i Eddie Krnčević, Mamićev australski savjetnik i igrač Dinama iz 80-ih, koji kaže kako su australske nogometne vlasti odlučne u namjeri da sačuvaju svoje talente.

"Ako ćemo u ligu dovoditi strance, oni moraju biti bolji od naših mladića. Mnogi od tih stranaca ipak nisu bolji i samo uzimaju mjesto našim talentima. Treba pustiti momke da se razvijaju. Dinamo želi stupiti u poslovne odnose s Melbourne Knightsima jer su uvidjeli da ovdje ima mnogo potencijala. To me veseli jer se ipak radi o dokazu da dobro radimo", komentira Krnčević.

D.R.
Foto: H.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara