Marković: Jadni smo ako izgubimo od ovakvih Talijana ili Ukrajinaca

VLATKO MARKOVIĆ bombastično je otvorio posljednju konferenciju za novinare uoči velikog dana odluke u Cardiffu. "Jadni smo ako izgubimo od ovakvih Talijana ili Ukrajinaca. Pa Poljaci nemaju ni predsjednika, talijanski nogomet grca u kriminalu, i odluči li UEFA prikloniti im se, to je zaista njezin problem. Mi ćemo biti tužni, ali ne i ljuti" - rekao je mnoštvu okupljenom u hotelu Hilton u Budimpešti.

Naši su se susjedi doista potrudili kako bi u svečanoj maniri prikazali 30-minuntnu prezentaciju kojom će pokušati pridobiti UEFA-inih "12 apostola" u Cardiffu. Markovića optimizam ne napušta, a s velikim su žarom o trudu uloženom tijekom tisuću danan govorili i  Tamas Gyarfas, predsjednik mađarskog Odbora za kandidaturu te Istvan Kisteleki, predsjednik nogometnog saveza.

Knjiga od čak 13 tisuća stranica samo je dio grandioznog projekta koji će putovati za Wales. Mađari, kao što je poznato, igraju na kartu slavne nogometne povijesti ali i emocija, a predsjednika UEFA-e, Michela Platinija, o čijem se glasu u kuloarima najviše raspravlja, pokušat će odobrovoljiti replikom kultne krpene lopte History, odlievene u zlatu. Nadalje, tu je i antikvarijatni ormar s rekvizitima koji asociraju na zlatne mađarske 50-te i prezentacija 3D filma gdje su glavni junaci europski nogometni velikani.

U Cardiffu, na deset metarskom videozidu, vrtit će se zapisi egzbicija Zidanea, Cannavara, ali  Davora Šukera, Dade Prše i braće Kovač... UEFA-i ćemo također dočarati izglede naših stadiona prije i poslije očekivane rekonstrukcije, s nadom da će čelnici europskog nogometa shvatiti važnost svoje odluke.

Mađarski premijer nije se pojavio u Hiltonu, ali je u prigodnom skeču pozdravio hrvatske prijatelje i po tko zna koji put ukazao važnost kandidature za spas nogometa u malim zemljama. Premijer će naravno, uz predstavnike hrvatske vlade i ostale lobiste, od kojih neki poput Janice Kostelić još dvoje oko anganžmana, ipak biti u avionu u Cardiff. Na put će i neizostavne maskote kandidatrure, dalmetiner i puli. Sjećamo se i zajedničke sjednice vlada, kada je čupavog pulija kući odnio i Ivo Sanader...

Ljepotice Mateja Pavić, prva zagrebačka mažoretkinja te mađarska miss 2005. Tunde Semmi Kis sa svojim adutima neće biti na odmet, što se baš i ne može reći za mađarsku skupinu Time, koja izvodi himnu kandidature.

Unatoč šarenoj prezentaciji i kiši ohrabljujućih izjava, čelnici nisu uspjeli sakriti nervorzu. "Izgubimo li, nećemo se gristi jer sve ono što je bilo na nama, to smo i napravili." - nekoliko se puta moglo čuti od mađarskih partnera. Presidente se, kao i obično, nije dao omesti.

"Te ankete o građanskoj potpori, u kojima 56 i pol gledatelja glasa na televiziji, me ne zanimaju. Gallipov Institut govori o 98 posto Hrvata koji žele EURO, a 66 posto odmah bi kupilo ulaznice. Dakle, te zabave koje proizvode polunovinari me ne tangiraju. Moj optimizam temelji se na problemima koje imaju naši protivnici, ali i na snazi naše kandidature." - u dahu će Marković.

I dalje decidirano tvrdi kako ponajmanje strahuje od talijanske kandidature, premda insideri iz Nyona nude drugačije viđenje stvari...

"Talijani mogu pričati što hoće, ali oni jedini nisu favoriti. Što im preostaje nego da preko medija i anketa varaju svoj puk, kao što su i dosad radili?" - razljutio se na našu konstantaciju.

A tek na spomen UEFA-inog delegata Duška Grabovca, koji se usudio kazati da nije uključen u lobiranje, a mogao je pomoći, Marković reagira oštro: "U čemu bi Grabovec mogao pomoći? Možda kada bih gradio kuću! Dajte molim vas, od njegove pomoći sam u Savezu zatekao 27 milijuna duga".

Po drugi puta smo kandidirani, Mađari treći put, napravili smo posao od tisuću dana i knjigu od 13600 stranica, UEFA mora postupiti moralno, zbog kriminala u Italiji koji traje već osam mjeseci... To su samo neke od najdražih Markovićevih natuknica. A drago mu je govoriti i o Platiniju,mada se polako ispostavlja da predsjednik HNS-a nije pogodio pri glasanju za čelnog čovjeka UEFA-e.

"Platini je ljudska vertikala, momak koji je zaslužio tron, mislim da je korektan u svojim stavovima, nadam se da će takav biti i ovaj put. Ostali članovi izvršnog odbora smješkaju mi se, ali ne brinite, nisu oni naivni da išta odaju.", zaključuje Marković.

D.R.
Foto:H.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara