Marković: Vrijeme će pokazati zašto smo prevareni

VLATKO MARKOVIĆ zvučao je smireno nakon susreta s predsjednikom UEFA-e Michelom Platinijem. Za Nyon su početkom radnog tjedna s predsjednikom po odgovore krenuli glavni tajni HNS-a Zorislav Srebrić te predsjednik mađarskog nogometnog saveza, Istvan Kisteleki. Neki su, sasvim logično, smatrali da Marković nije krenuo samo po odgovore, već i po Platinijevu zaštitu od političkog udara na Rusanovu. Poznato je da UEFA  nije blaga kada je riječ o upletanju politike u nogometna zbivanja, a kritički istup hrvatskog premijera, iako od mnogih osporavan, Markovića nije ostavio ravnodušnim kako je to pokušavao prikazati.

"Gospodin Sanader kao i njegov mađarski kolega prvenstveno su bili aktivni prilikom našeg lobiranja i izvanredno su odradili svoj posao. Također su ostavili veliki dojam na posljednjoj prezentaciji u Cardiffu, stoga tu ne vidim nikakav problem. Mi ćemo u HNS-u napraviti svoju analizu." - odgovara nam Marković, ne želeći se upuštati u precizunu analizu premijerovih postupaka za saborskom govornicom.

Što se, dakle, događalo iza zatvorenih vrata Platinijeva ureda? Marković tvrdi da ga je zanimala samo potvrda regularnosti glasovanja Izvršnog odbora UEFA-e;

"Željeli smo od Platinija čuti na koji je način održano glasovanje. Kako je moguće da smo u utorak navečer zajedno s Talijanima slovili kao favoriti, da bi na kraju domaćinstvo otišlo u ruke Ukrajinaca i Poljaka? Članovi su očigledno potpali pod utjecaj istoka, u to smo se danas uvjerili. Odbor je odlučio kako je odlučio, glasovi su otišli na konto ukrajinsko-poljske kandidature i to sada sa sigurnošću mogu reći. Koji su motivi o tome više nema smisla pričati jer ionako svi znamo. Idemo dalje. Nismo Platinija tražili da nam razjasni motive ovog ili onog člana, niti smo ga tražili njegovo osobno mišljenje. Imali smo jedno pitanje i dobili korektan odgovor." - ističe Marković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On naime, zagovara tezu da je pobjeda ukrajinsko-poljske kandidature zapravo atak na Platinija, koji su na štetu njegove pradomovine izveli Johanssonovi simpatizeri, ujedno i članovi UEFA-inog Izvršnog odbora.

"Sve će se jednog dana rasvijetliti, iako se u našim glavama već rasvijetlilo. Osobno u nijednom trenutku nisam bio nemiran, moja je savjest čista jer smo napravili sve što smo mogli i trebali. A zašto smo svi skupa prevareni, pokazat će vrijeme. Iako ponavljam, to svi ionako već znamo." - zaključio je.

Sastanak Izvršnog odbora HNS-a trebao bi se održati već krajem ovog tjedna, a navodno je predsjednik već dobio podršku velikog broja njegovih članova. Iz Rusanove, dakle, neće barem do kraja kvalifikacijskog ciklusa za EP 2008. godine, a pitanje je hoće li dotad ojačati mreža oponenata od kojih su mu neki, uostalom, ne tako davno i izglasali povjerenje.

D.R.
Foto: D.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara