Massa očajan: Ne shvaćam zašto sam kažnjen!

Massa očajan: Ne shvaćam zašto sam kažnjen!

Foto: AFP

"NE SHVAĆAM zašto sam kažnjen". Tako je Felipe Massa objasnio svoje viđenje odluke sudaca na jučerašnjoj utrci Svjetskog prvenstva Formule 1 za VN Indije, kada je kažnjen prolaskom kroz boksove zbog sudara s Lewisom Hamiltonom. Stari znanci, Massa i Hamilton sudarili su se u 24. krugu utrke kada je Hamilton pokušao preteći Massu, a Brazilac ga je "zatvorio" i došlo je do kontakta. Hamilton je nakon sudara uspio završiti utrku na sedmom mjestu, uz promjenu nosa na bolidu, dok je Massa odustao jedanaest krugova kasnije zbog pucanja ovjesa na njegovom Ferrariju.

Ovo je njihov treći sudar u zadnje četiri utrke i ukupno šesti u sezoni, a svaki puta do sada je kažnjen bio Hamilton. Ovaj puta su suci odlučili (a glavni sudac utrke je bio bivši vozač Johnny Herbert, op.a) da je krivac Massa i kaznili su ga prolaskom kroz boksove. Massa objašnjava svoj potez tako što Hamilton nije bio poravnat s njim, a on je samo ulazio u zavoj po trkaćoj putanji: "Moje viđenje događaja je takvo da sam ja kasnije kočio i bio ispred njega. Također ja sam bio na trkaćoj putanji i kada sam skrenuo nisam ga vidio lijevo od sebe, znači bio je iza. On je udario u moj zadnji kotač."


Televizijska snimka utrke pokazuje da je Massa pogledao u retrovizore trenutak prije sudara, što indicira da je vidio kako je Hamilton postavio svoj bolid. Ali Brazilac tvrdi da je glavno to što je Hamilton bio iza njega na ulasku u zavoj, što bi po njegovom značilo da nema za što biti kažnjen. "Znam da je bio kraj mene. Ali kada sam kočio - to je ključni trenutak, a ne kada sam bio na ravnom dijelu – nije bio kraj mene. Zbog toga san skrenuo, jer sam kočio kasnije od njega. I ne mogu shvatiti zašto bi ja trebao popustiti i pustiti ga da prođe?", zapitao je Massa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kočio sam kasnije od njega, on je bio na prljavijoj strani staze, i kada sam skrenuo on me dotakao sa zadnje strane. Nije me udario s boka, ili kotač u kotač. Da me je dotakao kotač u kotač, ne bi ga pokušavao zatvoriti već bih ga pustio da prođe", rekao je vozač Ferrarija. Massa je istakao kao njegovi postupci nisu izazvani "zlom krvi" zbog prijašnjih incidenata koji su uključivali njega i Hamiltona: "Bio to Lewis ili ne, koji god vozač da je bio na njegovom mjestu, ja bih učinio isto, zbog toga što sam bio na čistom dijelu staze - trkaćoj putanji."

Na pitanje da li su odnosi između njega i Hamiltona sada prerasli u svađu, Massa je odgovorio: "Možda za njega. Jer u svim našim međusobnim incidentima on je udario moj bolid, ja nisam učinio ništa krivo." Hamiltonovo objašnjenje da je pokušao započeti razgovor sa Massom tijekom minute šutnje za poginule vozače Dana Wheldona i Marca Simoncellija, te da mu je Hamilton poželio sreću u utrci, Massa je prokomentirao riječima: "Nije on pokušao razgovarati sa mnom. Nije on pokušao ništa. Kada sam ja želio razgovarati s njim on je samo prošao kraj mene. Nije me ni pogledao u lice, ne nije. Nakon minute šutnje u spomen na naše kolege i prijatelje on je bio kraj mene i samo je rekao "Sretno u utrci". Što je on želio s tim postići? Sretno u utrci? Ne znam... Da li je to razgovor?"

Upitan što bi se moglo napraviti da se izbjegnu mogući budući incidenti između njega i Lewisa, Massa je odgovorio: "Nemam ništa protiv njega. Ako bi ga sreo rekao bih mu isto što sada govorim vama. Nemam ništa protiv njega, nula", završio je Felipe Massa. Tvrdnje Felipea Masse da ga je Hamilton udario straga opovrgava fotografija na kojoj se točno vidi trenutak dodira između njihovih bolida, kotač u kotač, s tim da je Hamiltonov kotač bio nešto više naprijed od Massinog.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara