MI 2009. talijanskoj Pescari, Rijeka ispala u prvom krugu

MI 2009. talijanskoj Pescari, Rijeka ispala u prvom krugu

NAŽALOST, povijest se ponavlja. Rijeka je treći put izgubila bitku za domaćinstvo Mediteranskih igara.

Niti daleko najbolja i najuvjerljivija prezentacija nije bila dovoljna Riječanima da uvjeri članove Glavne skupštine MOMI-ja da dadu povjerenje našem gradu koji je u nadmetanju s grčkim Patrasom i talijanskom Pescarom ispao već u prvom krugu glasovanja dobivši samo 22 glasa.

Prevladali su očito neki drugi, a ne sportski razlozi, a talijanski lobi koji je u startu imao čak osam glasova odnio je u drugom krugu pobjedu nad grčkim Patrasom sa 42-36 glasova.

Naše izaslanstvo nije moglo sakriti svoje ogorčenje ovakvom odlukom, a predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša samo je naglasio da je ovo još jedna potvrda kako "male zemlje nemaju nikakvih izgleda u nadmetanju s velikima".

Ovacije predstavljanju Rijeke u Almeriji

Samo dojmljivo predstavljanje riječke kandidature za organizaciju Mediteranskih igara 2009. izmamilo je oduševljeni pljesak članova skupštine Međunarodnog odbora mediteranskih zemalja (MOMI) koja je zasjedalo u španjolskoj Almeriji.

Unatoč tehničkim poteškoćama koje su pratile jedino riječko predstavljanje, nastup Davora Šukera, Miloša Miloševića, Vojka Obersnela, Zlatka Mateše, Gordane Sobol, te atraktivne hrvatske odbojkaške reprezentativke Martine Pupić oduševili su nazočne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sve je počelo zamišljenim TV Dnevnikom iz 2009. i informacijama o tome što je sve izgrađeno u Rijeci za potrebe Igara. Bruno Kovačević nabrojao je sve sportske i intrastrukturne objekte koji će se za potrebe Igara izgraditi u gradu Rječini. Ministrica u Vladi zadužena za potporu riječkoj kandidaturi Gordana Sobol, naglasila je da Vlada, ali i Hrvatski sabor te Predsjednik Države, čvrsto stali iza projekta MIR 2009.

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša istaknuo je da je moto "Srcem u igre" već Hrvatima donijelo 11 medalja na Olimpijskim igrama, 87 na Mediteranskim igrama u Francuskoj, Italiji i Tunisu, te 58 na raznim europskim prvenstvima 2002.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel obećao je da će taj grad znati spojiti sport i mediteransku kulturu življenja. Svjetski plivački prvak i osvajač triju odličja na MI Miloš Milošević rekao je da mu se već ispunio san da bude svjetski rekorder, a da mu je još neostvaren san da njegov grad 2009. godine ugosti sportaše Mediterana. Već sama pojava Davora Šukera izazvala je zavist kod protukandidata grčkog Patrasa i talijanske Pescare, a oduševljenje kod delegata koji su svoj glas odlučili pokloniti Rijeci.

"U svojoj sam karijeri postigao više od 1000 golova, a sada sam ovdje da bi pomogao Rijeci da postigne gol odluke", rekao je Šuker.

Predstavljanje Rijeke završeno je izlaganjem Zlatka Mateša koji je članove skupštine podsjetio da je ovo treći put da se Rijeka kandidira. "Svjestan sam da mi u skoroj budućnosti nećemo dobiti mogućnost da budemo domaćin Olimpijskih igara, i zato će hrvatskoj Rijeci Mediteranske igre imati značenje Olimpijskih igara", zaključio je Mateša.

Rijeka se, opći je dojam, bolje predstavila nego njezini protukandidati. O tome su , nažalost, odlučili neki drugi, a ne sportski razlozi. Ali riječka delegacija je napravila sve što je u njezinoj moći.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara