Mi pričamo, drugi rade: Vraća se čehoslovačka liga

Tekst: I.G.
Foto: Screenshot

ONO o čemu se već dugo priča u zemljama bivše Jugoslavije, prvi će napraviti Česi i Slovaci - obnoviti zajedničku nogometnu ligu.

Čehoslovačka se raspala prije 17 godina, ali njeno ime uskrsnulo je nakon odluke češkog i slovačkog nogometnog saveza da obnove zajedničku čehoslovačku ligu koja je postojala od 1925. do 1993. godine. Sportski djelatnici dviju zemalja nadaju se da će tako poboljšati kvalitetu nogometa, dobiti na atraktivnosti, privući navijače, a i zarada će biti veća, pogotovo od prava TV prijenosa.

Česi i Slovaci već imaju opći plan i za jedinstveni transnacionalni savez koji bi bio jedini takav u Europi. Jedina prepreka je Uefa koja je sve slične pokušaje odbila. U Pragu su sastanku nazočili predstavnici klubova obiju zemalja, stigli su i predstavnici Sparte Prag, Slavije, Teplica, Ostrave i drugih koji su zainteresirani za razvoj projekta.

"U zajedničkom natjecanju sudjelovalo bi 12 čeških i 6 slovačkih nogometnih klubova", objasnio je potpredsjednik češkog nogometnog saveza Miroslav Kšiž.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obje strane uvjerene su u uspješan kraj ovih pregovora jer bi projekt mnogo značio za navijače, nogomet i sport općenito u obje zemlje. Nadaju se kako će uspjeti promijeniti mišljenje Uefe ako predstave dobar projekt. Krovna europska nogometna organizacija ranije je odbijala slične pokušaje zemalja Beneluksa i Skandinavije.

Uefa već odbila Skandinavce i zemlje Beneluksa

"Zajedničku ligu igrali smo više od 40 godina i imamo iskustva s takvim natjecanjem, za razliku od Skandinavaca", rekao je Petr Kašpar, predstavnik slovačkog saveza.

"Bez prešutne podrške Uefe ne bismo ni razmatrali ovu ideju", izjavio je za slovačku agenciju TASR šef slovačke udruge klubova Karlo Belanjik. Direktor Češke prve lige Ivo Lubas dodao je kako je na Slovacima da pokušaju iznuditi podršku Platinija, jer imaju jači položaj u Uefi od Čeha. Ne postoji precizni vremenski rok u kojem bi došlo do osnivanja nove zajedničke lige, ali Belanjik smatra da bi se to moglo dogoditi u roku od nekoliko godina. Postoje mnogi problemi koje najprije treba riješiti. Već prvi nacrt natjecanja određuje kako bi u novoj ligi sudjelovalo dvostruko više čeških nego slovačkih klubova, a u pitanje dolazi i plasman klubova iz obiju zemalja u europska natjecanja.

"Nitko do sada nije prigovorio što bi sudjelovalo manje slovačkih klubova. Jasno je da će svi klubovi profitirati od zajedničkog natjecanja i da će napredovati više nego u odvojenim ligama. Zajedničko prvenstvo bit će privlačno i gledateljima, a u javnosti je ova ideja dobro prihvaćena", kazao je Belanjik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara