Mihovil Španja i Marija Iveković najbolji sportaši s invaliditetom

ATLETIČARKA Marija Iveković i plivač Mihovil Španja proglašeni su najboljim hrvatskim sportašima s invaliditetom u 2005. godini na devetom izboru Hrvatskog športskog saveza invalida, što je večeras održan u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma.

Marija Iveković je na posljednjem Europskom prvenstvu u atletici u finskom Espoou osvojila prvo mjestu u petoboju sa svjetskom rekordom, drugo mjesto u skoku u dalj, te treće mjesto u bacanju diska. Španji je peto priznanja najboljeg sportaša Hrvatske s invaliditetom dodijeljeno zbog sjajnih rezultata na Svjetskim igrama za osobe s amputacijama i osobe u kolicima održanim u Rio de Janeiru.

Nagradu za najuspješniju momčad s invaliditetom dobila je reprezentacija sjedeće odbojke, koja je na Europskom prvenstvu u Leverkusenu osvojila četvrto mjesto. Za najboljeg sportaša/momčad u neparaolimpijskim sportovima nagrada je pripala rukometnoj reprezentaciji gluhih koja je na Olimpijskim igrama gluhih u Melbourneu i na Europskom prvenstvu u Istanbulu osvojila zlatne medalje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za najuspješnijeg stručnog djelatnika proglašen je Eduard Josipović, trener Marije Iveković, a za najuspješniju udrugu u športu osoba s invaliditetom proglašena je Udruga za šport i rekreaciju invalida Zadar. Posebna priznanja dodijeljena su atletskom klubu Dinamo Zrinjevac za doprinos u razvoju atletike sportaša s invaliditetom i posthumno Sonji Čuček za izuzetan doprinos u promociji i razvoja streljaštva za osobe s invaliditetom.

"U raznim sportskim programima imamo uključeno više od 1.200 djece, a hrvatski sportaši s invaliditetom u protekloj su godini osvojili 245 medalja i to 134 zlatne, 73 srebrne i 38 brončanih u seniorskoj i juniorskoj konkurenciji," istaknuo predsjednik Hrvatskog športskog saveza invalida, Ratko Kovačić.

Svečanom proglašenju najboljih sportaša s invaliditetom prisustvovali su brojni uglednici iz javnog i političkog života Hrvatske i Zagreba, među kojima i dopredsjednica Vlade, Jadranka Kosor, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, Željko Mataja i pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i športa Dražen Harasin.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara