MOO: Vancouver favorit za OI 2010

U ČEŠKOM glavnom gradu Pragu okupili su su čelnici Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) koja će u naredna četiri dana, uz ostale teme, odlučiti i o mjestu održavanja Zimskih olimpijskih igara 2010.

Gdje će najbolji sportaši u zimskim sportovima putovati 2010 u borbi za olimpijska odličja - u pitoreksno alpsko središte Salzburg, Vancouver na krajnjem zapadu Kanade ili možda u daleki i nepoznati Pyoengchang u Južnoj Koreji?

Prema prognozama najviše šansi ima Vancouver, čiju su kandidaturu čelnici MOO-a prošlog mjeseca ocijenili najboljom, no i Austrijanci imaju svoje prednosti - ponajprije u iskustvu priređivanja sportskih natjecanja i činjenici da su u središtu Europe. Pyeongchang se doima potpunim autsajderom, čiji je glavni moto kandidature bila ujedinjena Koreja i uspjeh nedavnog Svjetskoga nogometnoga prvenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zasad je jedina afera oko glasovanja bila nepotvrđeno uvjerenje da će 55 europskih članova dati glas Vancouveru, kako bi Europa dobila Ljetne igre 2012. Za te Igre natječu se Velika britanija,m Francuska, Njemačka i Rusija, koje su navodno već lobirale, svaka u svom susjedstvu, da se Igre 2010 prepuste Kanađanima.

Vancouver se zadnji puta natjecao za OI daleke 1976., a tada su - znakovito - Igre dodijeljene Austrijancima, točnije Innsbrucku. Calgary je bio zadnji kanadski grad koji je imao čast organizirati Zimske igre 1988.

Šef kandidature Vancouvera John Furlong dolazi u Prag sa podrškom 68 posto građana, koliko ih je referendumu bilo za OI. Salzburg ni izdaleka nema takvu javnu podršku - na tamošnjem izjašnjavanju tek je svaki treći žitelj želio Igre u svojem gradu. Ipak, Austrijanci se jako uzdaju u tradiciju, u nedaleki i nadaleko poznati Kitzbuehel, koje je jedno od najatraktivijih mjesta za alpsko skijanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara