Na pomolu procvat filipinskog nogometa: Livade kraj crkvica pune kao šipak

Na pomolu procvat filipinskog nogometa: Livade kraj crkvica pune kao šipak

U NEMOGUĆNOSTI da pronađu iole kvalitetnije nogometaše u svojoj zemlji, čelnici Filipinskog nogometnog saveza došli su na briljantnu ideju.

Naime, poslali su na stotine skauta u Europu i Ameriku kako bi pronašli kvalitetne nogometaše koji korijenom potječu iz te otočne zemlje.

Potraga je za sada uspješna jer je zaista pronađena nekolicina igrača sa filipinskim podrijetlom, što će im omogućiti da nastupaju za ovu jednu od najneuglednijih nogometnih reprezentacija svijeta.

Iako se smatralo da igrači iz primjerice engleskog četvrtoligaša Bognor Regisa, zatim NAC Brede i rezervi Fulhama neće posebice podignuti strasti na nacionalnom Panaad stadionu u Manilli, predsjednik tamošnjeg Saveza presretan jer novonastalom atmosferom i prinovama te vjeruje kako će novi reprezentativci uvelike pomoći ovoj skromnoj momčadi.

"Kvaliteta naših igrača nije na velikoj razini, ali nije to njihova krivica. Unatoč tome ne želimo dovoditi strance i nacionalizirati ih. Umjesto toga želimo pronaći sve Filipince po svijetu i vratiti ih u matičnu zemlju", rekao je predsjednik Filipinskog nogometnog saveza Mari Martinez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naša reprezentacija jednostavno treba takvo nešto, vrijeme je za jedan kvalitetni iskorak", dodao je.

Dosadašnje seoske nogometne zabave zamijenit će kvalitetan nogomet...

Prije nekih godinu dana Filipinci su bili 190. na Fifinoj ljestvici od mogućih 200, što je najgori ranking ove zemlje u povijesti, nakon čega su uopće odbili prisustvovati u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2010. godine u Južnoj Africi. Ubrzo su uslijedili spomenute promjene i Filipini su upisali dvije pobjede i remi u posljednje tri utakmica, a sada zauzimaju 165. mjesto na svijetu.

Martinez je također istaknuo da je iznenađen rezultatima pretrage jer su samo u Londonu pronašli 40-tak igrača filipinskog podrijetla te još nekih dvadesetak u Njemačkoj.

"Ovo je zaista velika sreća za nas. Prije nekih dvadesetak godina puno se Filipinaca odselilo u daleki svijet. Tamo su oženili, a sada njihove djeca igraju nogomet. To je upravo sjajno za nas", dodao je Martinez.

Vedran Buble
Foto: Fff.com

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara