Nadal još jednom zagospodario zemljom u Monte Carlu

RAFAEL NADAL je jednostavno nepobjediv na zemlji. I peti pokušaj prvog nositelja Rogera Federera da ga pobijedi na zemlji, Nadal je pretvorio u prašinu. Španjolac je slavio u dva seta rezultatom 6-4, 6-4.

Bila je to Nadalova 67. uzastopna pobjeda na ovoj podlozi i 14. titula na zemlji od ukupno 19 koliko je skupio u karijeri. Španjolac je od početka turnira bio daleko, na svjetlosnu godinu od svojih protivnika pa su se obistinila i predviđanja da mu ni Federer neće moći ništa.

Kao da štapić Čarobnjaka iz Basela ne funkcionira kada je Nadal u blizini. Federerovi bili winneri su previse rijetki da bi nanijeli štetu neprobojnoj obrani Španjolca. Retern, za kojeg je i sam Federer rekao da ga iz nerazumljivih razloga "ne sluša " je također bio njegova slaba točka. No, čini se da su i mentalna snaga i stabilnost danas imali vrlo važnu ulogu, posebno u ključnim trenutcima.

Federer je prvi došao do prilike za break, ali nije ih uspio iskoristiti. Prvu šansu za break Nadal je odmah pretvorio presudnu prednost koju nije ispuštao ni u prvom ni u drugom setu. Tako je Nadal, nakon Rumunja Nastasea (1971-1973), postao prvi tenisač s tri uzastopne titule na ovom turniru.
 
No, i pored potpune dominacije u mečevima sa Federerom (omjer pobjeda i poraza 7-3), Nadalu bi se moglo dogoditi da postane najbolji igrač svijeta u povijesti tenisa koji nikada neće biti svjetski  broj 1, ako Federer nastavi igrati kao prošle godine, naravno. Ali, Nadalova šansa možda se ipak ukazuje jer se Federeru još od 2003. nije dogodilo da izgubi na tri turnira za redom.

M.J.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara