Najbolji uvjeti za novinare u povijesti Olimpijskih igara

PET MJESECI prije početka Olimpijskih igara u Ateni novinari su po prvi puta ušli u prostorije Glavnog prescentra Igara, koji će od svog otvorenja 13. srpnja biti "dom" 5.500 novinara i fotoreportera iz pisanih medija.

"Dobrošli u moj dom koji će za vrijeme Igara biti i vaš dom. Iako je do otvorenja press-centra preostalo još više od četiri mjeseca, za nas je vaš dolazak pravi početak Olimpijskih igara", kazao je voditelj press-centra Olimpijskih igara Costas Vernikos, pozdravivši u glavnoj konferencijskoj dvorani više od 200 inozemnih novinara koji u Ateni sudjeluju na trodnevnom radnom sastanku o medijskom praćenju najvećeg sportskog događaja ove godine u svijetu.

Glavni press-centar (MPC) nalazi se u samom srcu Olimpijskog parka OAKA, odmah do Olimpijskog stadiona na kojemu će biti ceremonije otvaranja i zatvaranja Igara, a čiji je dovršetak zbog povelikog kašnjenja radova vrlo upitan.

Oko Glavnog press-centra nema nikakvih kontroverzi, radi se o najvećem i najbolje opremljenom objektu za novinare u povijesti Igara sa ukupno tri zgrade i deset razina ukupne površine oko 52.000 kvadratnih metara. Zajedno sa obližnjim International Broadcasting Centerom (IBF) u kojem će raditi oko 5000 radijskih i TV-novinara, MPC predstavlja samo "srce" atenskih Igara, a tehnološki će biti daleko ispred svog "prethodnika" sa Igara u Sydneyu, štoviše tehnološke inovacije i mogućnosti koje će biti raspolaganju novinarima za obradu i slanje materijala u matične zemlje posjeduju na jednom mjestu samo neka vrhunska vojna postrojenja supersila.

U sklopu press-centra bit će središnja sala sa 1000 mjesta sa kompjutorima, restoran sa 500 mjesta, dva kafića, pošta, ambulanta, brojne trgovine i prostorije sa uslužnim djelatnostima, servisi za fotografsku opremu, te ogromno parkiralište odakle će oko 700 transportnih vozila svakodnevno odvoziti novinare na ukupno 45 borilišta.

Konferencijska sala sa 800 mjesta svakoga će dana biti zona brojnih konferencija za tisak, a na svakoj sjedalici nalazit će se slušalice s kojim će novinari slušati prijevode na pet svjetskih jezika. Press-centar će imati neovisne izvor napajanja električne energije putem posebne trafostanice u Maroussiu, a u slučaju prekida dovoda električne energije, automatski se prespaja mreža na drugu trafostanicu u Psychiku, dok press-centar raspolaže i sa vlastitim generatorima koji se uključuju petnaest sekundi nakon prekida napajanja.

Grčka nacionalna telekomunikacijska kompanija OTE pokrivati će prostor press-centra, kao i sva borilišta, sa četiri puta većim kapacitetom mobilne konekcije od dosadašnje, a službena mobilna mreža Igara bit će Cosmote.

Od otvaranja press-centra 13. srpnja, mjesec dana prije početka Igara, na svim ulazima bit će postavljeni adekvatni magnetometri, koji se koriste pri kontroli putnika na zračnim lukama, uz dodatni rendgenski pregled svih koji ulaze u prostor press-centra, a u skladu sa dosad neviđenim mjerama sigurnosti koje će se primjenivati za vrijeme trajanja Igara u Ateni.

Grci će ukupno za sigurnost svih sudionika Igara izdvojiti čak 650 milijuna eura, dok je broj snaga sigurnosti od 41.400 ljudi tvore posebnu jedinicu OGSD od pripadnika grčke vojske i policije, tajnih službi, Obalne straže i vatrogasaca, a to je ukupno četiri puta više snaga sigurnosti negoli je bilo angažirano na Igrama u Sydneyu.

Tijekom radnog novinarskog sastanka izvršni direktor Organizacijskog odbora OI u Ateni (ATHOC) Spyros Capralos je kazao kako je od 2002 u Ateni bilo upriličeno 21 test natjecanje u svim sportovima, a do početka Igara 13. kolovoza bit će ih još 24. Capralos je naglasio da će po prvi puta u povijesti u Olimpijskom selu biti trening-objekti za čak 12 sportova, čime je sportašima omogućeno da unutar sela obave trening, umjesto naporne vožnje do borilišta i natrag. ATHOC još uvijek dobija zahtjeve za volonterima, dosad je u proceduri čak 150.000 zahtjeva, od čega je više od 50.000 iz inozemstva.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara