Najtrofejniji hrvatski sport: Rukometaši osvojili 13. medalju

Najtrofejniji hrvatski sport: Rukometaši osvojili 13. medalju

Foto: Hina, Getty Images / Guliver image
Fotomontaža: Index 

HRVATSKI rukomet opet je u vrhu. Nakon dva natjecanja suše, Hrvatska je u trofejnu riznicu donijela novu medalju pobjedom protiv Norveške u borbi za europsku broncu.

Rukomet je najuspješniji hrvatski momčadski sport, a prva medalja osvojena je 1994. godine na Europskom prvenstvu. Tada je u Portugalu osvojena bronca u uzbudljivoj utakmici protiv Danske. Sljedeće natjecanje donijelo je i novu medalju, svjetsko srebro osvojeno je na Islandu gdje je u finalu bila bolja Francuska s 23:19.

Tri medalje zaredom - tri zlata 
 
Prvo zlato osvojeno je na Olimpijskim igrama u Atlanti. U nezaboravnom finalu pala je Švedska s jednim golom prednosti (27:26). Nakon Atlante uslijedio je loš period na velikim natjecanjima sve do 2003. i sretnog Portugala. Nova generacija hrvatskog rukometa tamo je neočekivano osvojila zlato, prvu u nizu medalja.
 
Već sljedeće godine Červarovi rukometaši su osvojili novu olimpijsku medalju, i ponovno zlatnu. U finalnom susretu Olimpijskih igara u Grčkoj, "kolijevci Igara", pali su Nijemci.
 
Četiri srebra u nizu
 
Hrvatska 2005. u Tunisu nije uspjela obraniti svjetski naslov, ali je osvojila medalju, srebrnu. U finalu je poražena od Španjolske.
 
Na novu medalju čekalo se tri godine. Osvojena je na Euru u Norveškoj i ponovno je bila srebrna jer je u finalu slavila Danska. Na Svjetskom prvenstvu u Hrvatskoj, Balić i društvo su ponovno osvojili srebro. U Areni je opet Francuska bila jača. Srebrni niz nastavljen je na Europskom prvenstvu u Austriji kada je u finalu bolja bila, a tko drugi nego, Francuska.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
 
Goluža i bronce
 
Dolaskom Goluže na hrvatsku klupu došla su i odličja, ali brončana. U dvanaest mjeseci Hrvatska je postala treća u Europi, treća na Igrama i treća na svijetu. Priliku za sljedeću medalju Hrvatska i Goluža će imati za godinu na Europskom prvenstvu u Danskoj.
 
Babić debitirao broncom
 
Željko Babić, Golužin nasljednik, na svom prvom velikom natjecanju, Europskom prvenstvu u Poljskoj, osvojio je medalju - broncu poput prethodnika.
 
SVE HRVATSKE MEDALJE:

Zlata: Olimpijske igre: Atlanta 1996. i Atena 2004., Svjetsko prvenstvo: Portugal 2003.

Srebra: Svjetsko prvenstvo: Island 1995., Tunis 2005., Hrvatska 2009., Europsko prvenstvo: Norveška 2008., Austrija 2010.

Bronca: Olimpijske igre: London 2010., Svjetsko prvenstvo: Španjolska 2013., Europsko prvenstvo: Portugal 1994., Srbija 2012., Poljska 2016. 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara