Nakon Duduovog pomilovanja, Englezi angažirali psihologa koji prepoznaje padavičare

Tekst: A.K.
Foto: news.sky.com

"PREPOZNAJTE Divere", naziv je projekta kojeg je Uefi ponudio doktor Paul Morris sa Sveučilišta u Portsmouthu nakon što je Eduardu ukinuta suspenzija zbog simuliranja prekršaja za penal protiv Celtica.

Doktor Morris nije neki bezveznjak, dapače, drži katedru psihologije na spomenutom Sveučilištu pa je stečena znanja ponudio sucima način kako da u četri koraka prepoznaju simulatore.

Cake koje kod njih uočava profesor su: savijanje tijela iako nisu udareni i ono tako im drago, "dodatno kotraljanje" na tlu. Posebno je istakao taktiku koju simulatori najčešće koriste - "strijelčev naklon".

Taj pad uključuje zabacivanje ruku iznad glave, izbacivanje prsa i savijanje nogu, čime tijelo onog koji se baca izgleda kao da se klanja.

"Naklon se pojavljuje u mnogim slučajevima pada za iznuđivanje prekršaja, ali on biomehanički ne može biti normalni pad. Jer prilikom takvog pada, noge instinktivno padaju u pokušaju ublažavanja pada ili sa strane zbog ravnoteže" objašnjava Morris.

"Igrači koji žele zavarati suca rade to kako bi ga uvjerili da je start bio nedozvoljen, a ovim simuliranjem pada žele privući sučevu pažnju" otkriva profesor.

Svi engleski mediji prenose njegovz ekspertizu uz podsjećanje na Eduardove riječi poslije "legendarnog" penala: "Nisam nepošten igrač i Boruc me stvarno srušio. Jedino čega se sjećam je da sam s loptom krenuo punom brzinom prema golu. Bio sam prilično blizu Borucu, osjetio kontakt na mojoj nozi i izgubio ravnotežu. Bolje od bilo koga znam koliko kontakt u punoj brzini može biti opasan".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara