Nakon teške borbe, Ljubo slomio Santoroa

Nakon teške borbe, Ljubo slomio Santoroa

U MIAMIJU naš najbolji tenisač i dalje niže pobjede. Francuz Santoro pao je nakon tri seta (3-6 6-3 6-4), a u četvrtom kolu suprotno očekivanjima Ljubu čeka Finac Nieminen koji je bio bolji od Argentinca Nalbandiana (6-4 7-6).

Bilo je teško, mukotrpno te frustrirajuće, kao i svih šest dosadašnjih mečeva sa Santorom (omjer 3-3). Svaki je trajao do iznemoglosti, igralala su se uglavnom tri seta, pa i do osam tie breakova. Naš je prvi reket znao da će biti teško i noćas je izgledalo je da Francuz ima sedam teniskih života.

No treba reći da mu ih je makar polovicu poklonio Ljubo, ili se to tako činilo. Svaki put, posebno u drugom setu kada je hrvatski tenisač krenuo taktikom servis- volej , kada je  Santoro stjeran u mišju rupu, (kod 4-1 i dvije lopte za 5-1) uvjek je nalazio način da se izmigolji. Doduše, u konačnici se nije izvukao ali  proslogodišnjeg finalsta i sedmog nositelja tjerao je da potegne čitav raspoloživi arsenal.

Bilo je jasno već od prvog gema da Ivana čeka hod po mukama. Posebno kada je Santoro slomio već prvi Ljubin servis game s(0-2) i tu razliku održao do kraja seta. Naš je tenisač imao prilika da uzvrati breake ali niti jednu od četiri lopte (kod 1-3) nije uspio iskoristiti.
Ljubičić je u drugi set krenuo skoro osvetnički.

Prava selekcija udaraca ovog puta je donijela prevlast. Servis - volej taktika Ljubu je za tren odvela do 4-1 , zatim i do prilike za 5-1. Na servis Santoroa značilo bi, ući u treći set odmorniji. No, nedovršen posao gotovo da je došao na naplatu. Kod 5-3 i 30-15 za našeg igrača Santoro je od niotkud došao do break lopte. Točnije, Ljubo mu je pogreškama odškrinuo vrata u povratak , ali mu ih je onda i zalupio pred nosom, servis winnerima za 6-3...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prvi game trećeg seta Santoro je započeo as servisom, a završio dvostrukom servis greškom. Između toga, Ljubo je bio čvršći, agresivniji. Breake na početku nažalost nije značio i kraj Santoroa, iako je Ivan svoj servis game odigrao sjajno bez izgubljenog poena, držeći se isprobane varijante servis - volej.

Izgledalo je sve glatko i kod 2-1 40-15 , no onda su stigla četiri uzastopna poklona Ljubičića, podjednako forehandom i beckhandom i Santoro je opet oživio.

No odmah je u sljedećem gemu Ljubo jednostavno počistio Santorov servis za 3-2 .Kraj? Ne. Opet Santoro uzvraća. Odigrao je nekoliko nevjerovatnih poena, posebno voleja. Čak su neki izazvali i smijeh u publici. No Ljubi nije bilo do smijeha.

Trebalo je pronaći način da se protivnik dotuče. Na 3-3 Santorov servis je opet popustio a Ljubo na break lopti odigrao najbolji i najvrijedniji poen meča. Beckhand dijagonala odvela ga je do 4-3. Komentatori Tennis Chanela su se u čudu pitali može li Ljubo izgubiti i treći servis u setu. Srećom, to se nije dogodilo. No, kod 5-4 Ljubin se servis se opet zatresao, čak dvije dvostruke pogreške i Santoro ni kriv ni dužan prijeti breakom.

Ostalo je srećom, samo na prijetnji. Uostalom ovaj put  nije ni zaslužio jer je priliku dobio na poklon. Ljubo je opet krenuo na mrežu (od 10 poena na mreži dobio je 6 !!!) ,spasio break, a onda asom stigao do meč lopte. Nakon dva sata i 12 minuta Santoro je položio oružje...

Sve je moglo biti lakše i manje naporno da nije bilo čak 37 pogrešaka (šest dvostrukih na servisu) i samo četiri breaka od 14 mogućih. No Santoro, inače 59. igrač svijeta ne bi zaradio 7.5 milijuna dolara da je lagan zalogaj.

Možda će u četvrtom kolu protiv Nieminena biti lakše? Sumnjamo. Netko tko pobijedi Nalbandiana u dva seta sigurno ima oružje. Ivan će to tek morati otkriti jer protiv ljevorukog Finca nikada nije igrao.

Momir Jelovac

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara