Nas i Rusa 200 milijuna: Spasibo, Horvatija!

Nas i Rusa 200 milijuna: Spasibo, Horvatija!

RUSKA televizija večeras je prenosila obje posljednje utakmice naše kvalifikacijske skupine - a samo je 25 posto gledatelja gledalo neuvjerljivu pobjedu "komande" nad Andorom. Sve su ostale oči bile uprte u Hrvatsku.

Ruski komentator bio je u ekstazi. Iako mu je raspoloženje malo splasnulo nakon Crouchevog pogotka za 2:2, Mladen Petrić izazvao je salvu oduševljenja koja nije jenjavala do samog završetka susreta. Ivica Olić kao da je bio posebno motiviran činjenicom da bi dobrom igrom mogao gurnuti Rusiju na alpsku smotru; ipak je on nekad bio glavna uzdanica moskovskog CSKA. "Majčicu Rusiju" večeras je dobrano zadužio. "Hvala ti Oliću", vikao je komentator ruske televizije i pozvao sve ruske nogometne entuzijaste da sutra zapale svijeću za Hrvatsku.

Slična atmosfera bila je i u Andori. Ruski nogometaši nisu ni najmanje razmišljali o utakmici u kojoj su sudjelovali; ipak su s druge strane bili samo amateri iz Andore koje su lako svladali i dok su im misli bile u Londonu. Izborniku Guusu Hiddinku nije bilo lako. Svakih nekoliko minuta igrači su se dolazili raspitivati za rezultat s Wembleyja.

Iako je malo tko vjerovao da će kvalificirana Hrvatska s Wembleyja otići s bodovima, Engleska je od večeras sjajne Hrvatske poražena, a Rusi su zahvaljujući tome se i plasirali na Euro. A zahvalnost su iskazali tekstovima u medijima, od kojih su neki išli tako daleko da su naslove pisali na latinici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveopće oduševljenje zavladalo je naslovnicama ruskih medija. Na njima se tekstovi na latinici mogu vidjeti rijetko, stoga u oči posebno uskače ogromni natpis "Hvala lijepa!" na naslovnici internet izdanja vodećeg sportskog dnevnika Sovsport. "Hrvati podarili Rusiji putovanje na Euro 2008", naslov je članka u kojem Sovsport ne može dovoljno nahvaliti hrvatske reprezentativce. "Silna je ta hrvatska reprezentacija", piše Sovsport i podsjeća svoje čitatelje kako su Hrvati na utakmicu u Londonu otišli s ovjerenom putovnicom za Austriju i Švicarsku, ali ipak su dali sve od sebe i u veličanstvenoj nogometnoj predstavi bacili Englesku na koljena. Ivica Olić, Ivica Olić, Ivica Olić, vrište ruski mediji svoju zahvalnost nekadašnjem napadaču CSKA koji ih je večeras vječno zadužio.

"Slavenska braća odvela nas na Europsko prvenstvo", poručuje Komsomolska pravda, a nadovezuje se i agencija Novosti: "Na leđima Hrvata Rusija na Europskom prvenstvu!" Ruskom entuzijazmu nema kraja, riječi se ne biraju komplimenti ne štede. "Hrvatska očitala lekciju zemlji koja je izumila nogomet", "Hrvati nas prebacili preko Alpa", "Hrvatska prikolica tegli Rusiju do Austrije i Švicarske"... To su samo neki od naslova koji su prekrili ruski medijski prostor nakon što je na Wembleyju sudac po posljednji put te večeri puhnuo u svoju zviždaljku.

P.V.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara