Navijači Vardara plaćaju Dinamovu kaznu za makedonsku zastavu na Maksimiru!

Foto: komiti.org

VAPAJ Zdravka Mamića ("Pogledajte što nam Uefa radi, kažnjavaju nas zbog makedonske zastave!") čuo se sve do (ne)daleke i prijateljske Makedonije, gdje je naišao na plodno tlo.

"Komiti", navijačka grupa najpoznatijeg i najtrofejnijeg makedonskog kluba - skopskog Vardara, izdala je proglas u kojem stoji kako će financijski pomoći Modrima nakon što je Dinamov gazda objavio kako ih  je Uefa kaznila s 20 tisuća eura, jer su njihovi navijači na zagrebačkoj utakmici Dinamo - PAOK (0:1) osim bacanja baklji, "zgriješili" i razvijanjem makedonske zastave.

U Nyonu su to naravno shvatili kao provokaciju Dinamovih navijača, jer poznato je kako je zbog grčkog pritiska Makedonija u međunarodnu zajednicu bila primljena pod tek imenom "FYROM" - Bivša jugoslavenska republika Makedonija, kako bi se jasno istaknulo da nema teritorijalnih pretenzija prema povijesnoj grčkoj pokrajini istog imena. Makedonija je također 1995. zbog istih razloga morala promijeniti i zastavu.

Naravno da zbog svega navedenog odnosi između Atene i Skopja nikada neće biti do kraja normalizirani, a to se osjeća i kada je u pitanju sport. U ovom slučaju dakako nisu igrali makedonski i grčki klub, ali su hrvatski navijači odlučili Grke provocirati zastavom koja je za njih "crvena krpa".

Međutim, Uefa je u ovom slučaju pokazala itekako poznate dvostruke kriterije, jer ne sjećamo se da je PAOK kažnjen kada su na njihovoj solunskoj utakmici s Dinamom grčki navijači svoj klub podržavali mnogobrojnim srpskim zastavama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priopćenje Komita nakon što je Uefa odlučila Dinamo kazniti s 20 tisuća eura zbog isticanja makedonskog barjaka tijekom utakmice Dinamo - PAOK na Maksimiru:

"Najstrože osuđujemo ovaj bezumni potez Uefe, koji su režirali grčki lobisti, čime pokazuju da ne prezaju od širenja antimakedonskog raspoloženja čak i u sportu. Ne možemo razumjeti ovo dvostruko mjerilo Uefe, koja s jedne strane strogo brani miješanje sporta i politike, dok s druge radi upravo to. Ovim nepromišljenim potezom i presudom Dinamu, Uefa sama demantira svoje tvrdnje kako u njoj nema mjesta politici.

Zbog ovog gafa Uefe, Komiti će Dinamu ponuditi financijsku podršku, tako što će sudjelovati u plaćanju kazne. Nadamo se kako će se našim primjerom povesti i ostale makedonske navijačke, ali i nenavijačke udruge i podržati ovu inicijativu.

Također, apeliramo na sve navijačke skupine širom svijeta da na njihovim navijačkim tribinama ističu makedonske zastave, a Komiti će ih u tome podržati."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara