Navijačka 2011.: Povijesni uspjeh Torcide, povratak Boysa i mala velika priča iz Varaždina

Foto: Duje Klarić, Damir Krajač, Andrej Švoger, Vladimir Dugandžić / Cropix

2011. godina je u kojoj su navijači više nego ikad ranije posvetili se izvanstadionskim aktivnostima, a prednost pred tribinom, dobila je bespoštedna borba za boljitak voljenog kluba.

Na tom "terenu" Torcida je ostvarila povijesnu pobjedu, s projektom Naš Hajduk. Početkom godine Kodeks upravljanja Hajdukom na kojem je inzistirala Torcida uvršten je u statut kluba, da bi se prilikom odabira predsjednika kluba elegantno zaobišao - prvotno je, prema odredbama Kodeksa, izabran Vjekoslav Hrabar, ali je Povjerenstvo pod patronatom Željka Keruma (službeno je glavna bila splitska dogradonačelnica Anđelka Visković) odlučilo se za Hrvoja Maleša.

Naš Hajduk za anale

Međutim, Torcidina borba za veliki Hajduk nije prestala s Kodeksom, a da se nešto slično ne ponovi pobrinuli su se Bojan Islamović, Josip Tadinac i ostali inicijatori projekta Naš Hajduk. U miru i tišini, za vrijeme dok se Hajduk u Austriji i Sloveniji pripremao za početak sezone, ljudi iz Torcide zajedno s ostalim navijačima radili su na projektu koji će iz temelja promijeniti odnos klubova i navijača u Hrvatskoj. Nakon nekoliko mjeseci rada uspjeli su, i ubuduće će sedam od devet članova Nadzornog odbora birati navijači, koji se učlanili i koji će se tek učlaniti u Naš Hajduk.

Boysi i Zajedno za Dinamo protiv Mamića

O onome što je Torcida postigla već duže vremena sanjaju Bad Blue Boysi, koji su na proljeće i ljeto nastavili bojkot svih Dinamovih utakmica. Ujedinjenim BBB-ima u borbi za odlazak braće Mamić iz kluba i instaliranje gesla "jedan član = jedan glas" pridružila se i građanska inicijativa Zajedno za Dinamo. Nemali broj puta upozoravali su na nepravilnosti u poslovanju Dinama i isticali kako nemaju svi članovi kluba jednaka prava, ali njihove su riječi uglavnom nailazile na zid u Maksimirskoj 128, odakle su ih redovito etiketirali huliganima, divljacima i ljudima koji ne vole Dinamo.

Kako je godina odmicala, rat Boysa i vodstva Dinama (Mamića) postajao je sve žešći, a kulminirao je nakon što su se navjerniji navijači Modrih vratili na tribine. Red pjesme, red vrijeđanja Zdravka Mamića, s naglaskom na ovo drugo - formula je kojom su se BBB služili u posljednjih nekoliko mjeseci. Brojnim priopćenjima, transparentima (gotovo da nema zagrebačkog nadvožnjaka na kojem se nije pojavila poruka protiv Zdravka Mamića) i javnim tribinama, pa i nedavnim upadom na press konferenciju, BBB i ZZD borili su se i još se uvijek bore za dobrobit svog kluba, ali Mamić je i dalje u sedlu.

White Stonesi osnovali svoj Varteks

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelo "jedan član = jedan glas" zaživjelo je u Varteksu. I dok se Torcida diči Našim Hajdukom, White Stonesi su ponosni na svoj klub. Varaždinci su se 2009. bunili protiv promjene imena NK Varteks u NK Varaždin, što je Uprava kluba objašnjavala nužnim za dolazak novih sponzora. Kad se ispostavilo da je priča o sponzorima bila pucanj u prazno, White Stonesi su se organizirali i krenuli u realizaciju ideje koja je tinjala još od  kraja 2010. - osnivanje novog kluba.

Kontaktirali su bivše igrače Varteksa, a njihova je zamisao pala na plodno tlo i u "običnom" puku, što im je dalo dodatni poticaj. I tako se rodio NK Varteks Varaždin, klub kojeg su osnovali i njime rukovode navijači, ponosni što su uspjeli u svom naumu unatoč velikim pritiscima, naročito iz varaždinskog prvoligaša. Varteks je okupio igrače iz Varaždina i okolice od kojih su neki igrali i u višim rangovima natjecanja, a prvu je polusezonu u drugoj županijskoj ligi završio na drugom mjestu, sa šest bodova manjka u odnosu na vodećeg. Ali, rezultat je u ovoj priči ionako manje važan...

Što se tiče pravih izdanja navijača, bilo je i boljih dana. U nedostatku Bad Blue Boysa Torcida nije imala pravu konkurenciju, ali navijačku scenu budnom na proljeće su držali Armada, Ultrasi i Kohorta i Demoni, kao skupine koje nisu na razini vodećeg dvojca, ali su za pola koplja ispred ostalih (Tornado, Funcuti...).

Torcida čitavu godinu neprikosnovena, Boysi prekinuli bojkot uoči derbija

Iako je Hajduk od naša četiri kluba koji su nastupali u Europi jedini zapeo na prvoj prepreci, Torcida je ostavila najupečatljiviji dojam. Njih 500-ak u Stoke-on-Trentu bodrilo je Bijele, a ta bi brojka bila i veća da dan prije puta nije otkazan avion.

U uzvratu su Englezi upoznali frenetičnu atmosferu na Poljudu, a koliko su bili oduševljeni, govori i masovno vađenje fotoaparata početkom drugog poluvremena, kada je Poljud gorio od bakljade.

Varaždin je igrao u tri pretkola, ali je u Andori, Moldaviji i Bukureštu bio bez podrške navijača, što pak ne vrijedi za Splitove utakmice u Domžalama i Londonu.

BBB su bojkot prekinuli uoči derbija u Splitu, gdje do kraja ispunili kavez na jugozapadu. Nešto kasnije, kad je o Dinamovim domaćim utakmicama riječ, Zagrepčani su se oglušili na njihove pozive putem plakata da dođu na domaće prvenstvene utakmice. Zapravo, nikog to previše nije iznenadilo ako se zna da niti protiv Reala Maksimir nije bio pun (ali jest u pretkolima Lige prvaka kad je ulaznica bila jednu, bijednu kunu, što je izazvalo podsmijeh kod ostalih navijačkih skupina, ali i i među BBB-ima).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara