Nazire se kraj pravne bitke G14 s Fifom i Uefom

PRAVNA bitka koja se na sudu u Bruxellesu vodi između G14, skupine najmoćnijih europskih klubova, i dvije krovne organizacije svjetskog nogometa uskoro bi trebala biti biti okončana, priopćili su glasnogovornici G14.

"Pozitivniji smo nego ikad prije. Zaključak se nazire u idućih nekoliko tjedana, ili možda mjeseci", rekao je potpredsjednik G14 Ferran Soriano iz Barcelone, nakon sastanka G14 u Bruxellesu. Skupina, u kojoj su takvi nogometni velikani poput Milana, Real Madrida ili Manchester Uniteda, s Fifom i Uefom se ne slaže po pitanju puštanja igrača na reprezentativnu dužnost i rasporeda odigravanja međunarodnih utakmica.

Rasprave oko kompenzacije zbog igrača ozlijeđenih u reprezentativnim utakmicama dovela je do dvije sudske parnice, od kojih se jedna vodi na Europskom sudu pravde - najvišoj sudskoj instituciji u Europi.

Upitan planira li G14 povući tužbe, predsjednik udruženja Jean-Michel Aulas odgovara: "Postupke smo pokrenuli kako bi otvorili neka vrata. Ta su vrata sad odškrinuta. No, ako se pregovori uspješno nastave, parnicama bi mogao napokon doći kraj", komentirao je za Reuters predsjednik Lyona, kluba koji je u žarištu parnice oko kompenzacije zbog ozlijeđenih igrača.

Fifa i Uefa dosad nisu priznavali autoritet G14, već su se ograđivali izjavama kako se radi o elitističkoj skupini koja ne predstavlja većinu europskih klubova. No, G14 bi dogodine mogao biti zamijenjen većom skupinom klubova, čime bi se trebala premostiti razlika između klubova i krovnih nogometnih organizacija. O tom se pitanju trebalo raspravljati sutra, ali pregovori su odgođeni do siječnja.

"Pregovori s Uefom su ključni. Odgodilo smo sastanak nakon razgovora s njima. Cilj nam je stvoriti novu skupinu koju će svi, uključujući Uefu i javne administratore, priznavati kao jedinu organizaciju koja govori u ime europskih klubova", kaže Soriano.

P.V.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara